Bosna i Hercegovina     | 17.02.2018. 11:55 |

Dunović: Nove generacije moramo više učiti o vrijednostima antifašizma

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 17. veljače (FENA) – Potpredsjednik FBiH Milan Dunović izjavio je u subotu u Mostaru kako je nove generacije potrebno više učiti o onome što se događalo za vrijeme Narodnooslobodilačke borbe (NOB) na ovim prostorima i vrijednostima antifašizma, ocijenivši kako su svi narodi u BiH i svi građani ove zemlje dali svoj ogroman doprinos u antifašističkoj borbi.

-  Dani antifašizma u Mostaru trebaju podsjećati sve nas, a posebno nove generacije o onome što se događalo tijekom NOB-a- kazao je Dunović uoči svečane akademije u povodu obilježavanja Dana antifašizma u Mostaru.

Potpredsjednik FBiH osvrnuo se i na posljednje nemile događaje na Partizanskom groblju, kazavši kako želi vjerovati da je to djelo pojedinca.

Istaknuo je kako se ne slaže s konstatacijom druge strane koja pokušava da kaže kako je uništavanje spomenika mišljenje većine, već naprotiv, da je riječ o manjini.  

-  Mislim da novim generacijama ne treba da daju takve primjere i da ih zapravo time truju. Naprotiv, treba da  govore o onome za što su se svi građani BiH borili - naglasio je Dunović.

Upitan koliko se danas njeguju antifašističke vrijednosti u bh. društvu, potpredsjednik Federacije BiH kazao je nedovoljno, misleći pri tome prvenstveno na obrazovanje i edukaciju novih naraštaja.

- Starije generacije se sjećaju jer su u obrazovnom sustavu imale puno više informacija o antifašizmu, dok su nove generacije jednostavno prepuštene informacijama koje dobivaju iz medija, a nekada su te informacije kontradiktorne – kazao je Dunović.

 Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar Sead Đulić ocijenio je kako živimo u vremenu koje nije naklonjeno ideji koja baštini tradicije antifašizma.

- Živimo u gradu koji bi najradije da pobriše i zatre sve ono što je bilo u tom nekom najslavnijem razdoblju. Međutim, mi vjerujemo da će se to promijeniti – kazao je Đulić.  

Podsjetio je kako u Udruženju antifašista i boraca NOR-a Mostar više nisu samo starci koji su nekada davno ratovali, nego njihovi unuci, kao i unuci onih koji su bili u nekim drugim vojskama.

- Ovdje se zapravo rađa jedna ideja koja baštini najslavnije tekovine ZAVNOBiH-a, a rađa se, rekao bih, i jedan novi ZAVNOBiH – zaključio je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.

U povodu 73. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, UABNOR je organizirao manifestaciju "Dani antifašizma u Mostaru" koja se održava od 12. veljače, a tijekom koje su održane brojne tribine, izložbe, predavanja, projekcije filmova, te  polaganje cvijeća na spomen-obilježjima i bistama narodnih heroja.

Usto, danas je planirano i okupljanje antifašista iz cijele regije te polaganje cvijeća na Partizanskom spomen obilježju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

U Mostaru počele Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu