Svijet     | 14.02.2018. 14:51 |

Johnson: Odustajanje od Brexita bi bilo katastrofalna pogreška

FENA Internet

LONDON, 14. februara (FENA) – Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je danas da bi odustajanje od Brexita u ovom trenutku bilo katastrofalna greška, prenosi Reuters. U obraćanju javnosti pod naslovom „Put ka Brexitu – Ujedinjeno Kraljevstvo“, Johnson je pokušao plasirati optimističan pogled na razvod Velike Britanije i Evropske unije.

On je rekao da bi bilo kakav novi referendum bio pogreška i vodio ka „bespovratnom osjećaju izdaje“. Prema njegovim riječima, Brexit ne bi trebao biti prijetnja, nego prilika za ekonomski rast.

-Izlazak iz EU je temelj za nadu, a ne za strah. Naša predanost da branimo Evropu je bezuslovna i trajna – rekao je Johnson.

Njegov govor je prvi od šest govora o Brexitu koji će održati članovi britanske vlade narednih sedmica u pokušaju vlade Therese May da precizira svoju viziju razvoda sa EU. Osim njega, govore će održati i ministri Liam Fox i David Davis.

May bi o istoj temi trebala govoriti na predstojećoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu gdje bi trebala predložiti novu vrstu sigurnosnog partnerstva sa EU. Neki se u Velikoj Britaniji nadaju da bi mogli ostati članice Europola i pod jurisdikcijom evropskog naloga za hapšenje.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Boris Johnson odbacio kritični izvještaj o njegovom ponašanju kao 'šaradu'

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Boris Johnson se povukao iz utrke za novog britanskog premijera

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel