Ekonomija     | 07.02.2018. 13:57 |

Džindić: Federacija BiH mora imati alternativu za snabdijevanje gasom

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je danas da Federacija BiH  mora imati alternativu za snabdijevanje gasom jer u određenim trenucima može doći do ekonomskih ili političkih blokada.

Ministar Džindić je komentarišući informacije objavljene u medijima o eventualnoj obustavi isporuke gasa za Federaciju BiH iz RS-a, kazao da su održali hitni sastanak sa Nadzornim odborom  i upravom BH-Gasa od kojih su zatražili da se u roku od 30 dana riješi problem, kao i da su u protivnom spremni smijeniti upravu.

- Ono što su iz BH-Gasa ugovorili po aneksu sporazuma iz marta 2015 se mora platiti odmah. A ono što je sporno je jednostarno povećanje cijene od Sarajevo-gasa a.d. Istočno Sarajevo koje je došlo nakon toga  i o tome treba razgovarati.  Mora postojati objašnjenje zašto je došlo do povećanja cijena. Podržavam upravu da ne može prihvatiti enormno povećanje bez objašnjenja, ali ne prihvatam to što su prestali plaćati ugovorenu obavezu. Ugovorena obaveza se mora izvršiti – naglasio je Džindić. 

Ministar Džindić je danas prilikom predstavljanja rezultate rada u 2017. i planova za 2018. godinu, među ostalim, naveo da je Vlada FBiH prioritetnim proglasila projekt Južne plinske interkonekcije BiH i Hrvatske.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH: Data prethodna saglasnost za imenovanje direktorice BH Gasa

Džindić na energetsko-klimatskom skupu u Beču: Federacija BiH ispunjava strateške ciljeve

Džindić: Očekujem donošenje izmjena Zakona o električnoj energiji (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom