Svijet     | 30.01.2018. 10:34 |

Francuska neće sudjelovati na konferenciji o Siriji u Sočiju

FENA Internet

PARIZ, 30. januara (FENA) – Francuska je saopćila da neće prisustvovati pregovorima o rješavanju krize u Siriji koje organizira Rusija u Sočiju, javlja agencija Xinhua.

Zvanični Pariz je stava da je jedini legitimni okvir za pregovore o Siriji onaj Ujedinjenih nacija, a unutar kojeg se vode razgovori u Ženevi.

- Sve ostale inicijative, kao što je konferencija u Sočiju trebaju podržati proces koji vode UN - rekao je Alexandre Giorgini, zamjenik portparola ministarstva vanjskih poslova i dodao da znaju kako sirijska opozicija nema namjeru ići u Soči, te neće ni Francuska poslati svoje predstavnike.

U subotu je sirijska opozicija najavila bojkot konferencije u Sočiju, nakon novog, neuspješnog kruga pregovora sa sirijskim režimom pod UN-ovim pokroviteljstvom u Beču.

“Režim računa s vojnim rješenjem i ne pokazuje volju za ozbiljne političke pregovore”, rekao je Nasr Hariri, glavni pregovarač Odbora za sirijske pregovore (CNS) u koji ulaze glavne opozicione grupe.

Rusija je glavni saveznik sirijskog režima, a na konferenciju je pozvana samo jedna frakcija opozicije, te predstavnici UN-a, Sirije, Irana i Turske. Moskva je pozvala i ostale stalne članice Vijeća sigurnosti obzirom da inicijativa UN-a nije donijela rješenje za sedmogodišnju krizu i rat.

Konferencija u Sočiju koja  će biti održana danas, a za koju neke zapadne vlade sumnjaju da želi zaobići proces u UN-u, što Moskva poriče, treba okupiti oko 1.600 učesnika. No  legitimnost skupa u Sočiju dovodi u pitanje to što izostaje najveći dio sirijske opozicije

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!