Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 27.01.2018. 15:39 |

Čelnik UN-a za ljudska prava istakao ulogu kompanija u borbi za LGBTI prava

FENA Saopćenje

DAVOS, 27. januara (FENA) – S obzirom na sve veći broj velikih kompanija koje se pridružuju spisku onih koji su usvojili standarde Ujedinjenih nacija kojima se promoviše jednakost osoba koje pripadaju LGBTI zajednici, čelnik Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein je istakao značajnu ulogu privatnog sektora kao predvodnika u osiguravanju dostojanstva i jednakih šansi LGBTI uposlenika na radnom mjestu i šire.

Obraćajući se na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarskoj, Visoki komesar UN-a za ljudska prava je kazao da "kompanije koje poduzimaju aktivnosti za okončavanje diskriminacije i koje podržavaju LGBTI zajednice mogu biti pokretač promjena", saopćeno je iz UN-a.

Standardi koje je izradio Ured Visokog komesara UN-a za ljudska prava (OHCHR) utemeljeni su na dobrim praksama širom svijeta i utvrđuju mjere koje poslodavci mogu poduzeti.

Među tim mjerama su uklanjanje nepravednog tretmana protiv LGBTI osoba na radnom mjestu, osiguravanje da poslovanje firme ne doprinosi diskriminaciji nad mušterijama, dobavljačima ili pripadnicima javnosti, te saradnja s poslovnim partnerima po pitanju rješavanja problema diskriminatornih praksi u lancu opskrbe.

One također ohrabruju kompanije da se zalažu za prava LGBTI osoba u zemljama u kojima posluju.

- Ovi standardi nude najopsežniji spisak mjerila za odgovorno poslovno ponašanje u vezi s pitanjima LGBTI zajednice. Jedna kompanija bilo kojeg porijekla, veličine i lokacije ili sektora ne može imati bolje sredstvo ovog za ispravljanje nejednakosti i zaustavljanje diskriminacije koju izazivaju predrasude – rekao je Zeid na panelu pod nazivom "Slobodni i jednaki: Zauzimanje za različitosti".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

De Domenico: UN se još bore da spriječe glad u Pojasu Gaze

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

Vijeće UN-a za ljudska prava usvojilo rezoluciju o zaštiti prava interspolnih osoba

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana