Magazin     | 27.01.2018. 09:40 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 27. siječnja (FENA) - 

- 98. Marko Ulpije Trajan postao rimski car nakon smrti cara Nerve. Bio je prvi rimski car koji nije bio iz Italije, već iz Ilirika. U njegovo doba Rimsko carstvo doseglo je najveći teritorijalni opseg i moć. Imenovao je Hadrijana svojim nasljednikom.

- 1236. Umro Rastko Nemanjić, crkveno Sveti Sava. Bio je raški plemić iz vladarske obitelji Nemanjića, utjecajni diplomata i prvi srpski arhiepiskop. Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao svog osnivača.

- 1416. Dubrovačka Republika je među prvima u Europi zakonski zabranila trgovinu robljem. Veliko i opće vijeće Dubrovačke Republike, koje je tada činilo 78 vijećnika, donijelo je na današnji dan odluku za koju je glasalo njih 75, a koja je već sutradan stupila na snagu čim je pročitana na gradskom trgu.

- 1756. Rođen Wolfgang Amadeus Mozart, austrijski skladatelj. Prema ocjeni mnogih, jedan je od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe. Mozart je bio čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo skladati jednostavne pjesmice, a s pet održavati koncerte.

- 1822. Na skupštini u Epidauru grčki ustanici proglasili neovisnost Grčke, donijeli ustav i osnovali vladu. Grčku neovisnost Turska je priznala 1829. godine.

- 1832. Rođen Lewis Carroll, engleski pisac i matematičar čije su dvije priče o Alisinim pustolovinama u čudesnom svijetu postale klasici dječje književnosti.

- 1859. Rođen Vilim II., njemački vladar iz dinastije Hohenzollern koji je u povijest ušao kao posljednji njemački car i pruski kralj.

- 1901. Umro Giuseppe Verdi, talijanski skladatelj i vodeći talijanski operni autor 19. stoljeća. Međunarodnu reputaciju stekao je operom 'Nabucco', a vrhunac dostiže operama 'Rigoletto', 'Trubadur' i 'Travijata' te kasnije operom 'Aida'. Verdija se i danas smatra jednim od najpopularnijih i najutjecajnijih opernih skladatelja svih vremena.

- 1919. U Mariboru je ubijeno između 9 i 13, a ranjeno 60 građana njemačke nacionalnosti u događaju poznatom kao 'Mariborska krvava nedelja'. Riječ je o pokolju koji se dogodio pod zapovjedništvom slovenskog časnika Rudolfa Maistera za vrijeme prosvjeda u središnjem gradskom trgu. Procjene žrtava se razlikuju između slovenskih i austrijskih izvora.

- 1924. Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca potpisala u Rimu pakt o prijateljstvu i suradnji s Italijom i sporazum kojim je Rijeka predana Italiji.

- 1942. Počeo Igmanski marš, jedna od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz razdoblja Narodno-oslobodilačke borbe i jedinstvena operacija te vrste u svijetu.

- 1945. Diljem Europe danas se obilježava dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Na današnji dan Crvena armija je oslobodila zatvorenike koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oswiecimu u Poljskoj.

- 1964. Rođena Bridget Jane Fonda, američka glumica. Poznata je po ulogama u filmovima 'Samci', 'Kum III', 'Put bez povratka', 'Napojnica od dva milijuna dolara' i drugim.

- 1981. Najmanje 500 ljudi je poginulo na indonežanskom feribotu "Tampomas II" koji je nakon požara potonuo u Javanskom moru.

- 1991. Poslanici Sobranja izabrali Kiru Gligorova za prvog predsjednika neovisne Makedonije. Tu je funkciju vršio u dva mandata (1991.-1999.).

- 1993. Srđan Aleksić iz Trebinja preminuo je od udaraca četvorice pripadnika Vojske Republike Srpske jer je tijekom rata pokušao zaštititi svog sugrađanina Alena Glavovića.

- 2006. Surčinski aerodrom u Beogradu preimenovan je u Aerodrom Nikole Tesle.

- 2010. Umro Jerome David Salinger, američki romanopisac i pripovjedač. Njegovo najpoznatije djelo je 'Lovac u žitu' u kojemu je ispričana priča o mladom buntovniku imenom Holden Caulfield i njegovim zanimljivim doživljajima u New Yorku.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo