Magazin     | 22.01.2018. 08:25 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 22. siječnja (FENA) -

- 1561. Rođen je engleski filozof, znanstvenik, esejist i državnik Francis Bacon. Bio je jedan od vodećih osoba na području prirodne filozofije i znanstvene metodologije na prijelazu iz renesanse u moderno doba. Zbog toga se smatra jednim od utemeljitelja novovjekovne znanosti i filozofije.

- 1788. Rođen je George Gordon Byron jedan od najvećih legendi engleske i svjetske književnosti. Život je ispunio putovanjima i avanturama i na taj način je skupljao dojmove iz Španjolske, Malte, Albanije i Grčke. U tome razdoblju napisao je i objavio prva dva pjevanja svojega najpoznatijeg djela, autobiografske poeme "Putovanja Childe Harolda", premda je danas citiraniji kao autor satiričkog realizma "Don Juana".

- 1840. Prvi britanski doseljenici stigli na Novi Zeland.

- 1849. Rođen je August Johan Strindberg, švedski književnik i dramatičar. Pisao je romane, pjesme, kritike, ali najveću vrijednost njegova rada predstavljaju drame. Sukob među spolovima bio je velika tema njegova života. Usavršio je europsku naturalističku dramu i otvorio nove putove scenskog stvaralaštva.

- 1901. Umrla je engleska kraljica Viktorija. Na predstolje je stupila 1837. godine kada je u dobi od 18 godina postala punoljetna. Za vladavine kraljice Viktorije, Britanija je postala najveća svjetska industrijska kolonija i vojna sila. Pred kraja njezine vladavine ta zemlja je počela zaostajati za jačim gospodarskim silama, SAD-om i Njemačkom.

- 1973. Umro je bivši predsjednik SAD Lyndon Baines Johnson. Predsjednikom je postao nakon umorstva J. F. Kennedya 1963. godine. Za njegove administracije došlo je eskalacije američke agresije u Vijetnamu, što je izazvalo oštru kritiku njegove politike.

- 1987. Američki političar Robert Budd Dwyer ubio se pred uključenim kamerama, tvrdeći da je nevin pred optužbama o korupciji. Dwyer je sazvao konferenciju za novinare i, dok je 5 televizijskih kamera snimalo, izvadio je revolver Smith and Wesson kalibra .357 Magnum, te si pucao u usta.

- 1998. Američki vojnici iz sastava SFOR-a uhitili u Bijeljini Gorana Jelisića, optuženog za ratne zločine počinjene na području Brčkog 1992. godine. Haški tribunal ga osudio na 40 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona običaja rata. 

- 2002. Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, što je bio preduvjet za konačni prijem BiH u Vijeće Europe koji se dogodio 24. travnja. 

- 2004. Vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni vođa Pravoslavne crkve, posjetio je Kubu, gdje je otvorio prvu pravoslavnu crkvu, izgrađenu od revolucije 1959. godine.

- 2004. Umro Billy May, čuveni američki glazbeni aranžer, koji je tijekom šest desetljeća duge karijere aranžirao pjesme Franka Sinatre i Nata "Kinga" Cola. Također je pisao glazbu za značajne jazz pjevače od Elle Fitzgerald i Anite O'Day do Louisa Armstronga i Binga Crosbya.

- 2008. Umro je Heath Andrew Ledger, australski glumac koji je glumio u brojnim filmovima, hvaljenim kako od kritike, tako i od publike. Za ulogu u filmu "Vitez tame" posthumno je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca, Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca, nagradu BAFTA-e i mnoge druge nagrade.

- 2012. Na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji, građani Hrvatske i hrvatsko iseljeništvo, izjasnilo se dvotrećinskom većinom za ulazak u EU, koji se dogodio 1. srpnja 2013. godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom