Bosna i Hercegovina     | 30.12.2022. 13:54 |

Podignuta optužnica za koruptivno krivično djelo protiv zaposlenika UIO i GPBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu za koruptivno krivično djelo protiv četiri osobe, među kojima su zaposlenici Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije BiH. 

Optužnica je podignuta protiv Milanka Obradovića, rođenog 1963. u Rogatici, rukovodnog zaposlenika carinskih organa u UIO BiH; Miroslava Bovana, rođenog 1964. u Konjicu zaposlenika Granične policije BiH; Nedžada Omerovića, rođenog 1974. u Sarajevu, zaposlenika carinskih organa u UIO BiH i Stevana Teletine, rođenog 1969. u Nevesinju.

Optuženi se terete da su u julu 2021., kada je optuženi Teletina pristupio na granični prelaz Vardište, te na područje BiH pokušao uvesti dva rasna arapska konja, kao robu koja podiježe carinskoj proceduri i odobrenjima nadležnih veterinarskih tijela koja optuženi nije imao, nakon što mu nije dozvoljen ulazak u BiH, posredstvom jedne osobe, počinjenjem koruptivnih radnji, narednog dana pokušao uvesti vozilo sa prikolicom, tako što je stupio u kontakt sa optuženim Obradovićem, koji je kao rukovodna osoba i vođa smjene u Carinskom referatu, iskoristio svoj položaj i uticaj, te uticao na ostale optužene da se navedenom dozvoli ulaz u carinsko područje BiH, bez posjedovanja potrebnih odobrenja i plaćanja carinskih dadžbina, a za navedenu koruptivnu uslugu optuženi Teletina dao optuženom Obradoviću novčani iznos od 100 eura.

Obradović se tereti da je kao službeno lice u institucijama BiH primio novac da ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti, Bovan kao službena osoba u institucijama BiH da je neizvršavanjem službene dužnosti drugom omogućio pribavljanje imovinske koristi, Omerović da kao službeno lice u institucijama BiH nije prijavio krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna, a Teletina da je dao novac da službeno lice u institucijama BiH ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti.

Optuženi se terete za krivična djela "primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem", "neprijavljivanje krivičnog djela ili počinioca" i "davanje dara i drugih oblika koristi" iz Krivičnog zakona BiH.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 14 svjedoka, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala, saopćeno je iz te institucije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo