Bosna i Hercegovina     | 16.12.2022. 14:54 |

HDZ BiH u Vladi ZDK-a dobio obje hrvatske pozicije

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić/arhiva

ZENICA, 16. decembra (FENA) – Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZBiH) definitivno će biti dio nove parlamentarne koalicije u Zeničko-dobojskom kantonu, a u novoj vladi tog kantona imat će dvije ministarske pozicije - potvrdio je Feni predsjednik Županijskog odbora HDZ-a u ZDK-u Iva Tadić.

-Nama će, kako smo i tražili, a u skladu s izbornim rezultatom, pripasti dvije hrvatske pozicije. Dobili smo Ministarstvo rada, socijalne politike i izbjeglica te Ministarstvo zdravstva. Ministar rada bit će dosadašnji ministar gospodrstva Zlatko Jelić iz Usore, a zdravstva Tanja Radoš-Kosić iz Žepča - kazao je Tadić, koji se nada da bi nova Vlada ZDK-a mogla biti imenovana do Božića.

HDZ, navodi Tadić, nije direktno pregovarao s delegacijom Demokratske fronte, za koju je kazao da “dolazi iz bošnjačke kvote”.

Predsjednik Povjereništva KO DF-a Goran Bulajić najavio je kako će konačni stav te stranke, a nakon ulaska HDZ-a u vladu tog kantona, donijeti u toku dana. DF-u bi po ranijem dogovoru trebalo pripasti ministarstvo finansija i boraca.

-Još nisam dobio informaciju da je postignut dogovor oko raspodjele ministarstava, ali očekujem da mandatarka Amra Mehmedić, nakon što još čelnici stranaka dostave svoje prijedloge za ministarstva, dostavi spisak u Stručnu službu Skupštine ZDK. Upravo sam razgovarao sa Stručnom službom te mi je potvrđeno da spisak još nije dostavljen pa ne možemo precizirati tačan termin sjednice Skupštine. To znači da ćemo najranije tek početkom naredne sedmice moći zakazati sjednicu na kojoj će biti potvrđena Vlada - istakao je predsjedavajući Skupštine ZDK-a Dejan Kovačević.

Ministarstvo rada, socijalne politike i izbjeglica, prema ranijem dogovoru, trebalo je pripasti Narodnom evropskom savezu, a zdravstva Narodu i pravdi.

S obzirom da su ulaskom kadrova HDZ-a u Vladu popunjene dvije hrvatske pozicije, koliko ih minimalno po Ustavu ZDK-a pripada tom narodu, ostaje nejasno da li će Vinko Marić iz Žepča, zastupnik iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, biti ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Vlada ZDK ima deset ministarskih pozicija te poziciju premijera, a jedno ministrstvo pripada kandidatu iz reda Srba. 

Potpredsjednik BHI-KF Kenan Uzunović kaže da neće davati izjave za medije do sjednice Skupštine, mandatarka Amra Mehmedić nije bila dostupna za izjavu, dok su iz kabineta gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, inače i predsjednika BHI-KF, kazali da je Kasumović trenutno izvan svog ureda.

BHI-KF dobila je najviše glasova unutar nove vladajuće koalicije u ZDK-u, ali kao i Socijaldemokratska partija BiH, imaju pet zastupničkih mandata. Koalicija DF/GS, koalicija hrvatskih stranaka okupljenih oko HDZ-a te NiP po tri, NES dva te Naša stranka jednog zastupnika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Vlada ZDK odobrila tri miliona za specijalizacije ljekara KBZ-a, za mamograf u Visokom 250.000 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo