Bosna i Hercegovina     | 15.12.2022. 12:44 |

Umro novinar i osnivač agencije SENSE Mirko Klarin

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Umro je Mirko Klarin, novinar i osnivač agencije SENSE, koja je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) objektivno izvještavala o sudskim procesima i dokazima. 

Potvrđeno je to iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, uz ocjenu da će Mirko Klarin ostati upamćen kao novinar sa neprikosnoveni osjećajem za pravdu.

- U ime žrtava iz BiH izržavamo sućut porodici. Mirko će ostati u našim sjećanjima kao borac za istinu i pravdu - navodi se u saopćenju.

Mirko Klarin rođen je u Trogiru, Hrvatska. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je profesionalni novinar od 1966. godine (reporter, strani dopisnik, urednik, vanjskopolitički i glavni urednik) vodećih dnevnih i sedmičnih listova u bivšoj Jugoslaviji.

Prije posljednjih ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, pokrivao je vanjske poslove, uglavnom bliskoistočni sukob, te politička zbivanja u Europi i političko nasilje (terorizam).

Godine 1988. osnovao je specijalizirani medijski servis SENSE čiji je bio glavni urednik, a koji je redovito pratio rad ICTY-a i drugih međunarodnih sudova sa sjedištem u Haagu.
 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Uz m:SAT gledajte vrhunski TV sadržaj bilo gdje u BiH

Domaće Kent napolitanke osvajaju EU tržište

I ovaj novembar u m:tel-u označen je podrškom studentima i obrazovanju!