Svijet     | 09.12.2022. 15:29 |

Borrell: Genocid je odvratan međunarodni zločin kojem nema mjesta u civiliziranom svijetu

FENA Internet

BRISEL, 9. decembra (FENA) - Genocid je odvratan međunarodni zločin kojem nema mjesta u civiliziranom svijetu. Na ovaj dan moramo se osvrnuti na najmračnije dane historije da nikada ne bismo napravili iste greške, navodi se u saopćenju iz ureda visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika EU Komisije Josepa Borrella povodom Međunarodnog dana sjećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida.

- Danas, dok je svijet suočen s ponovnim nasiljem i zvjerstvima, moramo udvostručiti naše napore i djelovanja. Proteklih godina uspostavili smo alate i politike za prepoznavanje i rješavanje znakova ranog upozorenja. Protiv pogoršanog nacionalizma, govora mržnje, ksenofobije, rasnog i etničkog profilisanja mora se boriti najsnažnije - kazao je Borrell.

On je kazao da se ovi izazovi mogu riješiti samo ako svi zajedno uložimo svoje napore, napomenuvši da Vijeće sigurnosti UN-a mora djelovati i da je ključno da se sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a kolektivno slože da se suzdrže od korištenja veta u slučaju masovnih zločina.

- Nastavićemo da štitimo prava žrtava na pravdu i reparaciju. Nastavit ćemo podržavati Međunarodni krivični sud, kao i Ured UN-a za prevenciju genocida i odgovornost za zaštitu, te mehanizme odgovornosti UN-a. Danas, kada obilježavamo sjećanje na žrtve genocida, obavezujemo se da nikada nećemo zaboraviti zločine iz prošlosti - kazao je Borrell.

Istaknuo je da će nastaviti raditi na zaštiti ljudi širom svijeta od zločina i da će težiti okončanju nekažnjivosti.

- Genocid i drugi zločini prema međunarodnom pravu ne smiju ostati nekažnjeni. Imamo moralnu obavezu prema čovječanstvu. Dugujemo žrtvama i njihovim sjećanjima, ali i sadašnjim i budućim generacijama. Žrtve zaslužuju pravdu - zaključio je Borrell.

(FENA) L. N.

Vezane vijesti

Borrell: Osuđujem užasan napad naoružane bande na službenike kosovske policije u Banjskoj

U Bruxellesu počela nova runda razgovora o dijalogu između Kosova i Srbije

Na Trgu slobode upriličen program '11. juli u Tuzli'

Promo

Alma Ras potvrdila lidersku poziciju u tekstilnoj industriji i trend stabilnog poslovanja

Prvo izdanje HubVerse Chata u Code Hubu Mostar posvećeno programerima

Kompanija m:tel nastavlja ulagati u obrazovanje, donirali sredstva za adaptaciju učionice na PMF-u