Svijet     | 06.12.2022. 14:57 |

Kineski predsjednik Xi Jinping sutra u posjeti Saudijskoj Arabiji

FENA Internet, Foto/ Xinhua

RIJAD, 6. decembra (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping doputovat će u srijedu u dvodnevnu posjetu Saudijskoj Arabiji koja će uključivati sastanke s nekoliko arapskih čelnika, javila je u utorak saudijska državna novinska agencija SPA.

Posjeta je usmjerena na razvoj ekonomskih veza i jačanje onoga što SPA opisuje kao "strateško partnerstvo" između Kine i Saudijske Arabije, njenog glavnog opskrbljivača naftom, s desecima sporazuma koji se očekuju o energetici i ulaganjima.

Xi bi, međutim, također mogao razgovarati o regionalnoj sigurnosti s kraljem Salmanom i prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom u prvoj posjeti kraljevstvu od početka 2016. i nakon što su odnosi Rijada s njegovim vodećim stranim partnerom, Sjedinjenim Državama, pali na nisku tačku.

Kineski čelnik također će prisustvovati samitu sa zemljama Zalivskog vijeća za saradnju i širem skupu arapskih čelnika čiji je domaćin Rijad, javila je SPA.

Kina vidi Saudijsku Arabiju kao svog ključnog saveznika na Bliskom istoku ne samo zbog njene važnosti kao snabdijevača naftom, nego i njihove zajedničke sumnje u uplitanje Zapada, posebno u pitanjima kao što su ljudska prava.

Ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je u oktobru da je Saudijska Arabija "prioritet" u cjelokupnoj i regionalnoj diplomatskoj strategiji Kine, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zelenski u radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji

Kina traži da Washington posluša međunarodne pozive za hitnim primirjem u Pojasu Gaze

Peking zatvorio pojedine ceste nakon obilnih snježnih padavina

Promo

M:tel pretplata tarife sada imaju tri puta više neta

M:tel uvećao dobit u 2023. za više od 250 milijuna KM

Pobjednici m:tel App natjecanja putuju na Regionalni izazov u Beogradu