Svijet     | 06.12.2022. 11:12 |

Studenti protestuju protiv karantina u kampusu dok Kina ublažava mjere

FENA Internet, Foto/ Twitter

PEKING, 6. decembra (FENA) - Studenti na Univerzitetu u istočnoj Kini organizirali su proteste protiv karantina zbog koronavirusa dok vlasti širom zemlje poduzimaju male korake da odstupe od svoje nulte Covid politike.

Milioni ljudi širom Kine i dalje se suočavaju s ograničenjima, uprkos tome što su neki gradovi ukinuli masovna testiranja i ograničenja kretanja nakon protesta protiv zaključavanja širom zemlje prošle sedmice.

Analitičari japanske kompanije Nomura u ponedjeljak su izračunali da 53 grada, u kojima živi gotovo trećina kineskog stanovništva, još uvijek imaju određena ograničenja.

Kineske vlasti brzo su reagovale kako bi ugušile proteste, raspoređujući jaku policijsku prisutnost i pojačavajući online cenzuru i nadzor.

Videosnimke objavljene na društvenim mrežama u utorak, koje je AFP potvrdio, prikazuju veliki broj studenata na Univerzitetu Nanjing Tech u ponedjeljak navečer kako zahtijevaju da napuste kampus, izvještava AFP.

- Vašu moć daju vam studenti, a ne vi sami. Služiti studentima - jedna osoba je govorila na snimci.

Student treće godine koji je tražio da ostane anoniman potvrdio je da se protest održao, dan nakon što je škola najavila da će zatvoriti kampus na pet dana zbog samo jednog slučaja Covida.

Kineski univerziteti su uveli ograničenja kretanja koje traje već mjesecima, a mnogi univerziteti od studenata traže dozvolu za napuštanje kampusa i zabranjuju posjete.

Studentica Tehničkog fakulteta u Nanjingu izjavila je za AFP da su njezini vršnjaci bili nezadovoljni lošom komunikacijom s univerizitetom i zabrinuti da će im biti onemogućen put kući za zimske praznike.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta