Svijet     | 30.11.2022. 12:04 |

Francuski baget na listi Svjetske kulturne baštine UN-a

FENA Internet

PARIZ, 30. novembra (FENA) - Baget, mješavina pšeničnog brašna, vode, kvasca i soli, i isto toliko simbol Francuske kao i Eiffelov toranj - stekao je priznanje UNESCO-a pošto je tijelo UN-a u srijedu glasalo za uključivanje bageta na svoju listu nematerijalne kulturne baštine.

Alžirska Rai muzika i tuniski začin harisa su takođe među ovogodišnjim kandidatima za priznanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa od strane UNESCO-a, koji je u ponedjeljak započeo rasprave u Maroku.

Konvencija o zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa iz 2003. ima za cilj da zaštiti i podigne svijest o "nematerijalnom kulturnom naslijeđu zajednica, grupa i pojedinaca o kojima se radi".

- Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi s generacije na generaciju, zajednice i grupe neprestano iznova stvaraju kao odgovor na svoje okruženje, njihovu interakciju s prirodom i njihovom historijom, i pruža im osjećaj identiteta i kontinuiteta, čime se promoviše poštovanje kulturne raznolikosti i ljudske kreativnosti - navodi se u Konvenciji UNESCO-a.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Državno povjerenstvo za UNESCO BiH ponovno aktivno nakon četiri godine

Talijanska opera uvrštena na popis kulturne baštine UNESCO-a

Bošnjak: Očekujemo da UNESCO prepozna univerzalnu vrijednost Vjetrenice

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom