Bosna i Hercegovina     | 29.11.2022. 14:25 |

Kajganić i Varhely razgovarali o aktivnostima Tužiteljstva u jačanju vladavine prava i sigurnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Sastanak glavnog tužitelja Milanka Kajganića sa tužiteljima i suradnicima, europskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem (Oliver Varhely), šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini, ambasadorom Johannom Sattlerom i njihovim suradnicima, održan je danas u Tužiteljstvu BiH.

S obzirom na to da je nadležnost komesara EU, između ostalog, fokusirana na reformske procese i jačanje vladavine prava u zemljama regije zapadnog Balkana, na sastanku je razgovarano o aktivnostima Tužiteljstva BiH u jačanju vladavine prava i sigurnosti na europskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Glavni tužitelj Kajganić upoznao je komesara Varhelyja o aktivnostima koje Tužiteljstvo BiH provodi u borbi protiv organiziranog prekograničnog kriminala, korupcije, ilegalnih migracija, neovlaštenog prometa opojnih droga, terorizma i svih drugih kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH a koja su u fokusu regionalne i međunarodne suradnje.

Na sastanku su prisustvovali i tužitelji koji postupaju u predmetima u kojima se ostvaruje međunarodna suradnja sa institucijama Europske unije, kao i predmetima sa Sky i Anom aplikacijama, u kojima se ostvaruje suradnja sa strukturama Europola i partnerskim institucijama iz više zemalja EU.

Glavni tužitelj Kajganić, na sastanku je istakao važnost povezivanja institucija i agencija za provedbu zakona iz Bosne i Hercegovine sa partnerskim institucijama iz zemalja EU, kao što su Europol, Eurojust i dr., kao ključnih instrumenata za uspješnu borbu protiv kriminala.

Komesar Varhely i ambasador Sattler istakli su da strukture EU pružaju potporu Tužiteljstvu BiH i jačanju kapaciteta ove institucije od samog početka, izgradnje i opremanja kapaciteta, te osiguranja opreme i resursa koji su potrebni za uspješan rad institucije za provedbu zakona, kao i da su vladavina prava i sigurnost građana, među najvažnijim segmentima na putu BiH prema europskim integracijama. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uposlenik Tužiteljstva BiH lišen slobode zbog koruptivnih aktivnosti

Podignuta optužnica protiv Aleksandra Slijepčevića za nedozvoljeno korištenje autorskih prava

Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora

Promo

United Grupa nastavila snažan rast u 2023.

M:tel: Nova Galaxy S23 serija nastavlja tradiciju najboljih telefona

Predstavljanje Zbornika radova s naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji