Bosna i Hercegovina     | 29.11.2022. 11:09 |

Svečanom akademijom u četvrtak će biti obilježena 30. godišnjica osnivanja 3. korpusa ARBiH

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 29. novembra (FENA) – Svečana akademija u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, koja će biti održana u četvrtak, 1. decembra, bit će centralna manifestacija obilježavanja 30. godina od osnivanja 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ovu manifestaciju, u saradnji s temeljnim boračkim organizacijama ZDK-a, tradicionalno organizira Savez ratnih vojnih invalida ZDK, čija će delegacija posjetiti i mezar prvog predsjednika RBiH, rahmetli Alije Izetbegovića.

-Pošto je ovo jubilarna manifestacija, donesena je odluka da bude održana u Zenici, jer je i sjedište 3. korpusa ARBiH bilo u Zenici - istakao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik SRVIZDK Jusuf Rakman.

Prethodno će tog dana delegacije obići šehidsko mezarje na Prašnicama te centralno Spomen obilježje “Kameni spavač”. Predviđen je i svečani defile s ratnim zastavama svih brigada 3. korpusa ARBiH te policijskih jedinica, a ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK bit će otkriveno i Spomen obilježje poginulim policajcima u proteklom ratu.  

General ARBiH Džemal Merdan istakao je kako se rijetko pruži prilika da čovjek može govoriti o jednom tako značajnom datumu, koji nije važan samo za područje srednje Bosne, na kojem je primarno djelovao 3. korpus ARBiH, nego i za državu BiH.

- Treći korpus ARBiH bio je jedan od bolje organizovanih korpusa ARBiH. Treći korpus ima odgovarajuće mjesto u našoj novijoj povijesti. Treći korpus ARBiH bio je osposobljen za izvođenje najsloženijih borbenih dejstava, u svim vremenskim prilikama i doprinio da se oslobodi veliki dio prostora koji su zaposjele snage Vojske Republike Srpske - istakao je Merdan.

Podsjetio je kako su, u sadejstvu sa 7. korpusom ARBiH, oslobodili kompletnu planinu Vlašić te je dodao kako su posebno ponosni na svoju operaciju kodnog naziva “Farz 95”, a u sklopu koje su oslobođeni veliki prostori Vozuće i planine Ozren i spojili dva korpusa ARBiH te dva velika industrijska regiona - tuzlanski i zenički.

-Cijena slobode je skupo plaćena i to nas obavezuje da nikada ne zaboravimo 3. korpus ARBiH. Mi smo obavezni, i generacije koje dolaze, da vječno pamte šehide koji su krv dali za ovu državu i, naravno, ostali koji su mnogo uticali na borbena dejstva 3. korpusa ARBiH. Prije svega mislim na ratne vojne invalide, koji su ugradili dijelove svojih tijela u temelje ove države. Također i sve borce, pripadnike 3. korpusa - poručio je Merdan.

U ime predstavnika dobitnika najviših ratnih priznanja Muradif Hajdar, dobitnik Medalje za hrabrost MUP-a BiH, istakako je kako su ponosni što će ove godine otkriti spomen obilježje za 117 poginulih policajaca iz ZDK-a, koji su izgradili uz podršku Vlade ZDK te ministarstva za boračka pitanja.

Pokrovitelji manifestacije su Vlada ZDK i Grad Zenica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Trideseta godišnjica 3. korpusa ARBiH obilježena otkrivanjem spomenika u ratu poginulim policajcima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo