Svijet     | 29.11.2022. 09:25 |

Biden dočekuje Macrona u Washingtonu, fokus razgovora na Ukrajini i ruskoj agresiji

FENA Internet

WASHINGTON, 29. novembra (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron putuje u Washington u prvu državnu posjetu otkako je Joe Biden postao predsjednik SAD-a, što je oživljavanje diplomatske prakse koja je bila obustavljena zbog pandemije COVID-a, prenosi AP.

Odnos Bidena i Macrona imao je buran početak. Macron je nakratko opozvao francuskog ambasadora u Sjedinjenim Državama prošle godine nakon što je Bijela kuća objavila dogovor o prodaji nuklearnih podmornica Australiji, potkopavajući ugovor Francuske o prodaji podmornica na dizel.

Ali, odnos se preokrenuo nakon što se Macron izdvojio kao jedan od Bidenovih najperspektivnijih evropskih saveznika u odgovoru Zapada na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ovosedmična posjeta uključivat će razgovore u Ovalnom uredu, ceremonijalnu večeru, konferenciju za novinare i još mnogo toga, a dolazi u kritičnom trenutku za oba lidera.

LBiden i Macron imaju dugu agendu za sastanak u četvrtak u Bijeloj kući, uključujući iranski nuklearni program, sve veću agresivnost Kine u Indo-Pacifiku i rastuću zabrinutost za sigurnost i stabilnost u afričkoj regiji Sahel, kako navode američki i francuski zvaničnici.

Ali fokus njihovog sastanka u Ovalnom uredu bit će ruski rat u Ukrajini, jer i Biden i Macron rade na održavanju ekonomske i vojne podrške Kijevu dok pokušava da odbije rusko napredovanje. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'