Bosna i Hercegovina     | 24.11.2022. 13:54 |

Vlada ZDK usvojila Program finansijske konsolidacije i rekonstrukcije KBZ-a

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić/arhiva

ZENICA, 24. novembra (FENA) – Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Program finansijske konsolidacije i rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica, za koji će u naredne dvije godine izdvojiti po tri miliona KM - potvrdio je nakon sjednice ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić.

Radi se o aktu kojeg su bili u obavezi usvojiti kako bi ta bolnica dobila od Vlade Federacije BiH 23.000.000 KM, koliko će zeničkoj bolnici pripasti u naredne dvije godine, a po Odluci o konsolidaciji i restruktuiranju bolnica u FBiH.

-Naša je obaveza bila da, u smislu održavanja likvidnosti KBZ-a, u sljedeće dvije godine obezbijedimo iznos od tri miliona KM koji su već ranije bili u budžetu ZDK-a za 2021. i 2022. godinu. Procesom preraspodjele, ta sredstva će umjesto za Covid-19 biti utrošeni u popravljanje likvidnosti KBZ, a što će omogućiti i priliv ovih sredstava od Vlade FBiH bez kojih bi KBZ u budućem periodu bila u vrlo teškoj situaciji - istakao je Jupić.

Kako navodi, cilj je da KBZ i Opća bolnica Tešanj koja je također obuhvaćena pri raspodjeli sredstava za kosnolidaciju, nakon isteka tog perioda budu likvidne te da nesmetano posluju. Vlada ZDK danas je izdvojila i oko milion KM za izmirenje svojih obaveza za nabavku i servisiranje opreme te nekih građevinskih radova u KBZ-u.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac napominje da su bili u obavezi da usvoje Program utroška sredstava koja će im transferirati Vlada FBiH i Vlada ZDK. Izrazio je zadovoljstvo što je kantona vlada kao osnivač KBZ-a, ovim činom ispunila svoje obaveze.

-Uz veliko razumijevanje Vlade ZDK i našeg kantonalnog ministarstva uspjeli smo završiti sve procedure te podijeliti za sljedeće godine sredstva koja ostaju u istom iznosu koji su bili i u ovim covid-godinama. Ta će sredstva biti kao podrška u ispunjavanju određenih obaveza KBZ-a, što će osigurati likvidnost i poslovanje koje će biti u skladu sa zahtjevima ovog programa i sa zakonom - ocijenio je Skomorac.

KBZ će, dodao je, novcima Vlade FBiH oko 20 miliona KM utrošiti za “krupne investicione zahvate koji su potrebni u sljedećem periodu da se, u skladu s već izvjesnim dobijanjem statusa univerzitetske bolnice, podigne i nivo zdravstvene usluge”.

-Podrška od Vlade ZDK bit će usmjerena za finansiranje edukacije doktora, za specijalizacije i subspecijalizacije, a što će svakako značajno pomoći. Mora se zanavljati kadar kojeg je sve manje, a i ovo je veliki doprinos Vlade ZDK za održavanje mladih doktora u državi, a nama stvara mogućnost da ih što više angažiramo te da podignemo nivo zdravstvene usluge. Mi svake godine imamo oko 70 doktora na specijalizaciji - navodi Skomorac.

Finansijska konsolidacija zdravstvenih ustanova, kako je rekao, pokazala je kako neke ustanove u FBiH nisu poštovale obaveze prema radnicima, ali je KBZ izmirila sve obaveze te radnicima platila sve što im pripada.

Vlada ZDK-a danas je, kako je kazao ministar poljoprivrede Mirsad Hadžić, usvojila odluke za podsticaj otkupljivača svježeg voća i povrća te otkupljivača pilećeg mesa u ukupnom iznosu od 80.000 KM. Pet poljoprivrednika u ukupnom iznosu od 15.000 KM ostvarili su pravo na poticaj za voće i povrće, dok su za visočki “Brovis” i tešanjski “Madi” obezbijedili po 20.000 KM na ime podrške njihovom radu.

-Oni su postali lideri u proizvodnji pilećeg mesa u ovom dijelu Evrope. Ovo je simbolična podrškau te im pokazujemo da nisu zaboravljeni i da nastavljaju poslovati kao i dosad - kazao je Hadžić.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Vlada ZDK danas je izdvojila i 7.000 KM za sedam doktoranata koji su odbranili ili će do kraja ove godine odbraniti doktorsku disertaciju.

Također, Ministarstvo rada, socijalne politike i izbjeglica uplatit će 76.000 KM za zaostale doprinose za deset radnika preduzeća “Metalno” d.d. iz Zenice, kako bi ostvarili pravo na pune penzije. U narednom periodu očekuju se zahtjevi iz preduzeća IP “Krivaja” Zavidovići i “Krivaja Mobel” Zavidovići, zatim firmi iz Visokog te Zenice, a Vlada će, kako je rečeno, uplatiti doprinose za radnike firmi čiji su zahtjevi prošli na javnom pozivu Federalnog ministarstva rudarstva i energetike.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Vlada ZDK zadovoljna stanjem sigurnosti i najavljuje podršku policiji

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana