Ekonomija     | 22.11.2022. 13:21 |

CBBiH pušta u opticaj dodatne količine kovanog novca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) će od 28. novembra 2022. godine pustiti u opticaj kovanice konvertibilne marke u apoenu od 5 KM i 2 KM, dodatno kovane u 2022.

Kovani novac navedenih apoena, izdanje 2022., kovan je u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Osnovna obilježja i dizajn dodatnih količina kovanog novca u apoenima 2 KM i 5 KM, izdanje 2022., ostaju ista kao i na kovanom novcu prethodnih izdanja tih apoena, s tim da se na naličju kovanog novca nalazi brojčana oznaka „2022“, kao godina kovanja navedenih apoena.

- Kovanje novih količina kovanog novca konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu. Kovani novac će u opticaj biti pušten sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH - saopćeno je iz te institucije.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Softić: CBBiH investira na siguran način svaki dio deviznih rezervi

CBBiH poziva građane da se informišu o zaštitnim obilježjima novčanica KM

Promo

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Phone 13, iPhone 14 i 14 Plus po sniženim cijenama u m:tel ponudi

U jeku otpuštanja na globalnom nivou domaća IT kompanija zapošljava više od 30 ljudi