Regija     | 18.11.2022. 20:45 |

Vučić i Kurti u nedjelju u Bruxellesu

FENA Agencije

BEOGRAD, 18. studenoga (FENA) – Predsjednika Srbije Aleksandar Vučić i premijera Kosova Albin Kurti sastat će se nedjelju, 20. studenoga, ili dan kasnije, javio je Radio Slobodna Europa, pozivajući se na pouzdane izvore u Bruxellesu.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je Vučića i Kurtija u Bruxelles kako bi se pronašlo “europsko rješenje” za pitanje registarskih pločica na sjeveru Kosova

Točan termin susreta ovisit će od potvrde lidera, odnosno, kako kaže izvor RSE, od logistike i dostupnosti strana.

Ako se susret održi u nedjelju bit će to u popodnevnim satima, a u slučaju da se pomjeri za ponedjeljak, onda bi se lideri sastali već ujutro.

Susret dvojice lidera održat će se uoči početka implementacije odluke kosovskih vlasti o novčanim kaznama za vlasnike vozila sa srpskim registarskim pločicama.

RSE podsjeća kako je nova kriza na relaciji Priština – Beograd nastala nakon što su pripadnici srpske zajednice sa sjevera Kosova napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vlade u Prištini o zabrani korištenja registarskih pločica izdanih u Srbiji.

Takve registracije koriste lokalni Srbi u četiri općine na sjeveru Kosova: Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

"Ima 9.000 automobila sa nelegalnim srpskim registarskim oznakama. To je manje od 10 posto automobila u vlasništvu Srba na Kosovu, tako da je mali broj Srba koji odbija ove (kosovske) registaracije", rekao je kosovski premijer.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vučić: Srbija ne želi u NATO, već ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost

Vučić najavio: Beograd će možda morati uvesti sankcije Rusiji

Vučić: Plan EU-a za Kosovo je "non paper" i neformalni dokument

Promo

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Phone 13, iPhone 14 i 14 Plus po sniženim cijenama u m:tel ponudi

U jeku otpuštanja na globalnom nivou domaća IT kompanija zapošljava više od 30 ljudi