Bosna i Hercegovina     | 15.11.2022. 16:40 |

Kampanjom 'Zajedno za ljepši i čistiji Mostar' poboljšati čistoću javnog prostora

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

MOSTAR, 15. studenoga (FENA) - Gradsko vijeće Grada Mostara je u cilju uključivanja građanki i građana u procese donošenja odluka, u suradnji s Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti i Vijeća Europe organiziralo prvu Skupštinu građana u Mostaru.

Kroz participativni i deliberativni pristup članovi Skupštine građana Mostara izradili su niz preporuka i smjernica kako Mostar može poboljšati čistoću javnog prostora i učiniti ga ugodnijim.

Na temelju preporuka Skupštine građana i uz podršku Kongresa, izrađen je i od Gradskog vijeća usvojen detaljan Akcijski plan za implementaciju preporuka. Ovaj plan podrazumijeva implementaciju ukupno 32 preporuke podijeljene u pet tematskih cjelina, navodi se u priopćenju iz Grada Mostara.

Krajnji cilj ovog plana je doprinijeti razvoju održivih rješenja za ključne probleme koji se odnose na čistoću i održavanje javnih prostora u Gradu Mostaru. Potpisan je ugovor s Vijećem Europe o sufinanciranju aktivnosti iz tematske cjeline Uređenje zelenih površina, upotreba javnih prostora i stvaranje novih. Vrijednost projekta iznosi 35.000 eura.

Aktivnosti na provedbi projekta sastoje se od tri komponente: nabavka i postavljanje 45 kanti za otpad na za to predviđenim javnim površinama u gradu, hortikulturno uređenje dvorišta Osnovne škole Ilija Jakovljević i Osnovne škole Mustafa Ejubović - Šejh Jujo u mostarskom naselju Šehovina i kampanja podizanja svijesti o zaštiti okoliša pod nazivom “Zajedno za ljepši i čistiji Mostar”.

Kampanja se provodi putem distribucije edukativnih i promotivnih materijala o pravilnom razvrstavanju, odlaganju i recikliranju otpada, implementacijom pilot projekta postavljanja posuda za odlaganje psećeg izmeta, distribucijom promotivnih letaka i postavljanja znakova zabrane izvođenja pasa na dječjim igralištima.

„Tematski plakati i brošure bit će predstavljeni na gradskim trgovima 19. studenoga i na radionici koja će se održati 21. studenoga s početkom u 11 sati u hotelu Mostar, a zatim će se distribuirati mjesnim zajednicama i školama", naveli su iz Grada Mostara.

U cilju implementacije preporuka Akcijskog plana Grad Mostar je proveo nabavku kontejnera u iznosu od 40.000 KM i dva mobilna reciklomata ambalažnog otpada u vrijednosti od 50.000 KM.

Mobilni reciklomati će se koristiti prilikom održavanja koncerata i različitih manifestacija, a upotrebom reciklomata građani se potiču na reciklažu putem dobrotvornih ili donatorskih kampanja .

U suradnji sa ovlaštenim operaterima "ZEOS-eko sistem" i "Vuprom" bit će postavljeni kontejneri za električni i elektronski otpad na osam novih lokacija i kontejneri za tekstilni otpad na šest lokacija.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije