Ekonomija     | 08.11.2022. 12:19 |

EBRD i EU obezbijedili nova sredstva za MSP u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje, Foto/ Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je zajam od devet milijuna eura Raiffeisen banci u Bosni i Hercegovini, uz dodatni grant Europske unije (EU), za kreditiranje lokalnih malih poduzeća.

Mala i srednja poduzeća (MSP) će se moći prijaviti za sredstva koja će uložiti u novu opremu i modernizaciju što će im pomoći da povećaju svoju produktivnost, smanje operativne troškove i poboljšaju usklađenost sa standardima EU. Ta se ulaganja mogu odnositi na širok raspon opreme i softverskih rješenja, uključujući oblasti digitalne transformacije i energetske efikasnosti.

Cilj je podržati mala i srednja poduzeća da se izdignu iz okvira uobičajenog poslovanja i ulažu u povećanje konkurentnosti na lokalnim i tržištima EU. Osim zajmova, mala i srednja poduzeća će u vidu granta dobiti poticajna sredstva u iznosu do 15 posto ukupnog iznosa zajma. Te poticaje finansira EU.

 - Sretni smo što u saradnji s Raiffeisen bankom, koja ima snažnu mrežu klijenata malih i srednjih poduzeća, možemo ponuditi ovo dodatno finansiranje za lokalna mala i srednja poduzeća. Isto tako nam je drago što vidimo sve veći interes lokalnih poduzeća za ovu vrstu finansiranja koje im može pomoći da modernizuju svoje poslovanje i postanu konkurentniji - izjavila je direktorica ureda EBRD-a za BiH Manuela Naessl.   

Predsjednik Uprave Raiffeisen banke James Stewart je rekao da je, u skladu sa svojim strateškim opredjeljenjem, Raiffeisen banka posvećena odgovornom bankarstvu za održivu budućnost. U proteklih nekoliko godina, kako je dodao, Raiffeisen banka je nastojala klijentima ponuditi održive finansijske proizvode i usluge te ih podržati u njihovoj tranziciji ka održivijem poslovnom okruženju, a kako bi dala pozitivan doprinos našoj zajednici i društvu.

 - Drago mi je što mogu istaći da će kroz ovaj aranžman naša Banka zajedno sa EBRD- om doprinijeti poboljšanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji kroz povoljne uslove finansiranja projekata. Riječ je o projektima koji pripadaju izuzetno aktuelnim oblastima kao što su automatizacija i digitalizacija, te zelene investicije. Ono što je posebno atraktivno te generiše značajan tržišni interes su finansijski benefiti koji se klijentu isplaćuju po uspješnoj verifikaciji projekta, a za koje je sredstva obezbijedila Europska unija - dodao je Stewart. 

Kreditna linija je odobrena u okviru programa Go Digital u Bosni i Hercegovini koji finansiraju EBRD i EU, a koji je dio programa „EU4SMEs". EBRD je osigurala 40 milijuna eura zajmova, dok je EU osigurala grant sredstva u iznosu od devet milijuna eura za poticaje, savjetodavne usluge i tehničku pomoć. Program je popraćen aktivnostima njemačkog Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), koji će raditi s vladom i ostalim sudionicima kako bi pomogao u izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u Bosni i Hercegovini, uključujući centre digitalnih inovacija, u skladu s najboljim praksama u EU.

Program direktno doprinosi Digitalnoj agendi Europske komisije za zapadni Balkan, čiji je cilj podržati tranziciju privatnog sektora i pomoći preduzećima da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije ekonomije, saopćeno je iz EBRD-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nikšić i direktorica Ureda EBRD-a u BiH o infrasturkturnim projektima i reformskim procesima

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana