Ekonomija     | 01.11.2022. 14:39 |

Direktorica FIPA-e s ambasadorom Bugarske: Unapređenje saradnje u različitim privrednim oblastima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković i ambasador Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini Valerij Yotov konstatovali su na sastanku da se u narednom periodu treba raditi na uvezivanju privrednika i promociji potencijala, te da postoji obostrani interes privrednika obje zemlje za unapređenje saradnje.

Razgovarano je o mogućnostima ulaganja u BiH, trenutno raspoloživim projektima, te komparativnim prednostima koje BiH ima u odnosu na susjedne zemlje.

Bosna i Hercegovina i Republika Bugarska imaju potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji koji treba  predstavljati osnovu za poboljšanje ukupnih ekonomskih odnosa dvije zemlje, te unapređenje međusobne saradnje u različitim privrednim oblastima.

Saradnja BiH i Bugarske u budućnosti bi trebala biti mnogo sadržajnija i intenzivnija, jer je riječ o dvije prijateljske zemlje.

Razgovarano je i predstojećem samitu Centralno-evropske inicijative (CEI) u Sofiji i predviđenom ekonomskom forumu. Činjenica da CEI čine dvije grupe zemalja članica (zemlje članice EU i zemlje članice CEI koje svoje članstvo u EU još uvek nisu ostvarile) značajno doprinosi ubrzanju procesa evropskih integracija.

Ambasador Yotov je iskazao puno podršku Republike Bugarske EU perspektivi Bosne i Hercegovine i podršku u dobijanju kandidatskog statusa, saopćeno iz  FIPA-e.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pregovori o novoj bugarskoj vladi propali nakon što je Gabriel povukla kandidaturu za premijerku

Bugarska će pojačati vojnu prisutnost na Kosovu

Šefica bugarske diplomatije Marija Gabriel pristala na premijersku poziciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo