Bosna i Hercegovina     | 01.11.2022. 14:02 |

Učenici UWC-a na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u Egiptu

FENA Saopćenje, Foto/ UWC

MOSTAR, 1. studenoga (FENA) - Učenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru sudjelovat će na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2022. - COP27, koja se ove godine održava u Egiptu od 6. do 18. studenoga.

COP27 je najveća i najznačajnija konferencija o klimatskim promjenama u svijetu, a UWC Mostar se po prvi put pridružuje ovom značajnom događaju, priopćeno je iz UWC-a.

Učenici Koledža pozvani su od strane organizatora Zayed Sustainability Prize iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje su 2020. godine osvojili prestižnu nagradu za najbolji ekološki projekt te će prisustvovati konferenciji COP27 kao goti delegacije UAE-a.

Učenice Farah Šertović, Oliwia Kaluzna i Imman Kajtazović će imati priliku upoznati stručnjake i lidere u različitim sektorima i predstaviti vrijednosti UWC pokreta, Koledža u Mostaru, ali i Bosne i Hercegovine.

"Nevjerovatno sam ponosna na naše učenice koje su izabrane da predstavljaju UWC Mostar. Čast je nositi naslijeđe bivših generacija koje su sudjelovale u izradi projekta i osvojile Zayed Sustainability Prize. Radujemo se susretu sa znanstvenicima, stručnjacima i drugim sudionicima kako bismo naučili o ublažavanju klimatskih promjena i naporima prilagodbe na globalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Zahvalni smo na prekrasnoj prilici da prisustvujemo i pokažemo svoja nastojanja u pogledu održivosti" - izjavila je Emina Alibegović, profesorica biologije Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, koja će zajedno sa učenicima predstaviti UWC Mostar u Egiptu.

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2022. će se održati u Sharm El Sheikhu pod predsjedanjem egipatskog ministra vanjskih poslova Sameha Shoukryja, a očekuje se prisustvo više od 90 šefova država i predstavnika 190 zemalja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Trodnevna konferencija 'Model ujednjenih naroda' okupit će sudionike iz 33 države (VIDEO)

Mostarski školarci donirali kosu za izradu perika za oboljele od karcinoma

Magazinović: Konferencija UN-a o klimi ujedinila čitav svijet na problemu klimatskih promjena

Promo

Podrška Telemach fondacije međunarodnom matematičkom kampu Maths Beyond Limits – Balkans

Klas svoj 'Penzioner' hljeb vratio na cijenu od 1 KM

Večer s Alfa Therm u Code Hub-u Mostar krajem mjeseca