Bosna i Hercegovina     | 24.10.2022. 15:19 |

Sud poništio oba rješenja o prenosu upravljanja Autobuskom stanicom Zenica na Grad Zenicu

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić/arhiva

ZENICA, 24. oktobra (FENA) – Kantonalni sud u Zenici uvažio je tužbu Javno komunalnog preduzeća “Zenicatrans – prevoz putnika” d.d. Zenica u stečaju te je poništio osporeno rješenje Federalne uprave za geodetske-imovinsko pravne poslove Sarajevo - potvrdio je Feni stečajni upravnik zeničkog preduzeća dr. Samir Sunulahpašić.

Federalna uprava je spomenuto rješenje, kao drugostepeni organ, donijela 30. maja ove godine. Presudom Kantonalnog suda Zenica koja je donesena 20. oktobra, ukinuto je i prvostepeno rješenje Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i Katastar nekretnina Grada Zenica, Odsjeka za imovinsko-pravne poslove od 17. februara 2022. godine.

-Tim je rješenjem bilo je oglašeno ništavnim rješenje Uprave za imovinsko-pravne, geodetske poslove i Katastar nekretnina tadašnje Općine Zenica, doneseno 27. marta 2000. godine, dakle više od 20 godina nakon njegovog donošenja, a kojim je u korist JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” bilo upisano pravo upravljanja, korištenja i raspolaganja Autobuskom stanicom Zenica. Mi smo željeli da se sve vrati na stanje od 27. marta 2000. godine, odnosno da preduzeće ima pravo upravljanja, korištenja i raspolaganja nad Autobuskom stanicom Zenica - podvukao je Sunulahpašić.

Napominje kako se tužba JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. u stečaju zasnivala na “pobijanju pravnih radnji i ništavnosti notarskog ugovora koji je potpisan 28. juna 2018. godine”, a kojim je pravo upravljanja s preduzeća preneseno na Grad Zenicu.

Danas je, dodaje, bila zakazana i glavna rasprava na Općinskom sudu u Zenici po tužbi preduzeća protiv Grada Zenica “radi utvrđivanja ništavnosti, brisanja upisa, pobijanja pravnih radnji” u tom postupku, ali je odgođena za 18. januar 2023. godine, jer sudski vještak ekonomske struke nije dostavio “potpun nalaz i mišljenje”.

-Kao što sam i najavio, mi ćemo nastaviti činiti sve da uvećamo stečajnu masu preduzeća, kako bi se namirili svi povjerioci koji su prijavili potraživanja u postupku stečaja - ističe Sunulahpašić.

Osim ovog sudskog postupka, a koji protiv Grada Zenica vodi spomenuto preduzeće, protiv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i 10 njegovih saradnika Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona vodi sudski postupak "zbog počinjenja krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja, krivotvorenje službene isprave i nesavjestan rad u službi".

Sudski postupak u tom predmetu vodi se pred Kantonalnim sudom u Zenici. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podrška Grada Zenice obnovi i ovogodišnjoj organizaciji 26. sajma ZEPS

Katolički školski centar bio domaćin 1. susreta malih maturanata Grada Zenica

Potpisan ugovor za izgradnju Centra za srce u krugu Kantonalne bolnice Zenica

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana