Sport     | 07.10.2022. 15:59 |

Sarajevo domaćin prve cestovne utrke "Vils ultramaraton"

FENA Saopćenje, Foto/ Udruženje Dečki u plavom

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Sarajevo će ovog vikenda biti domaćin prvog izdanja međunarodne cestovne utrke "Vils ultramaraton". Na Vilsonovom šetalištu (između mostova "Suade i Olge" i "Vodoprivreda") u subotu u 9 sati oko 100 ultramaratonaca ili trkača koji to žele postati imat će priliku da uživaju u mentalnom izazovu dugom 24 sata. Takmičenje će biti organizirano u tri discipline, utrka na 6 sati, 12 sati i 24 sata.

- Vils ultramaraton" je cestovna utrka koja će Sarajevo u skoroj budućnosti pozicionirati kao lidera cestovnog trčanja u regionu, u svim disciplinama. Do sada smo u Sarajevu imali utrke na 5 km, 10 km, polumaraton, maraton, a sada idemo da vidimo za šta je sve spreman podnijeti ljudski organizam. Ultramaraton je izazivanje sebe, istraživanje sposobnosti, izdržljivosti i prokletstvo zaljubljenosti u svaki milimetar pretrčanog asfalta. Savršeno za one koji se žele uzdići od polumaratona ili maratona, do ultramaratona -  izjavio je uime organizatora Darko Lončar.

Trčat će se na slikovitoj lokaciji Vilsonovog šetališta, staza je ravna, brza, 2000 metara po krugu, certifikovana od strane IAAF-AIMS.

- Ono što je bitno naglasiti je da se zbog ove utrke neće vršiti bilo kakva obustava cestovnog saobraćaja. Pješački saobraćaj će se odvijati nesmetano pješačkim stazama. Lokacija i termin održavanja utrke su odabrani na način da što manje remete život običnih građana - navode organizatori.

Svjetski rekord ultramaratona na 24 sata je 262,19 km za žene, koje je 2018. postavila Camille Herron iz SAD-a, i 309.399 km za muškarce, koje je postavio Aleksandr Sorokin iz Litve 2021.

Najbolji rezultat istrčan od strane bh. trkača na 24 sata za žene je 174,07 km, koje je postavila Hanifa Terzić 2019., i 221,33 km za muškarce, koje je postavio Mirsad Abdaković 2017.

Organizator, Udruženje Dečki u plavom, poziva sve zaljubljenike cestovnog trčanja i građane Sarajeva da posjete Vilsonovo šetalište i podrže učesnike.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo