Kultura

U Beču 20. oktobra počinje filmski festival Viennale

Saopćenje, eurocom

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Šezdeseto izdanje međunarodnog filmskog festivala Viennale počinje 20. oktobra u Beču i na njemu će  zaljubljenici filma do 1. novembra moći uživati u brojnim  projekcijama.

Kompletan program festivala bit će objavljen 11. oktobra, a prodaja karata počinje 15. oktobra, saopćio je  Eurocomm-PR Sarajevo,Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča

U saopćenju se navodi da će ovogodišnji Viennale  otvoriti austrijski film "Vera", režisera Tizze Covija i Rainera Frimmela.

"Vera" će biti prikazana u četiri kina na dan otvaranja festivala, a režiseri i glumci Vera Gemma i Daniel de Palma bit će također prisutni. Mnogobrojne projekcije, susreti, razgovori i specijalni događaji bit će na programu ovogodišnjeg filmskog festivala u Beču.

Povodom 60. jubileja u oktobru će biti objavljena publikacija "Viennale 60. On Festivals" posvećena bečkom i drugim filmskim festivalima koja sadrži misli festivalskih stručnjaka u obliku razgovora, intervjua i eseja. Profesionalci iz industrije dijele sjećanja i iskustva, raspravljaju o prošlosti i sadašnjosti festivala.

Viennale je najveći međunarodni filmski festival u Austriji, najstariji i najpoznatiji festival na njemačkom govornom području. Program Viennala čini odabrana selekcija novih naslova iz cijeloga svijeta i svake godine festival u Beču posjeti 92.000 ljudi, navodi se u saopćenju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.
Vezane vijesti