Svijet     | 07.10.2022. 10:12 |

Rusi privedeni na Aljasci dok su tražili azil

FENA Internet

ANCHORAGE, 7. oktobra (FENA) – Dvojica Rusa koji su prešli Beringov moreuz, stigavši na otok St. Lawrence na zapadu Aljaske u ovoj sedmici zatražili su azil kako bi izbjegli rusku regrutaciju muškaraca za rat u Ukrajini.

 

- Ruski državljani javili su da su pobjegli iz jedne od priobalnih zajednica na istočnoj obali Rusije kako bi izbjegli obaveznu vojnu službu - izjavila je Karina Borger, glasnogovornica republikanske senatorice Lise Murkowski s Aljaske.

- Oni su prebačeni u Anchorage radi inspekcije, koja uključuje pregled i provjeru, i potom su tretirani u skladu s američkim imigracijskim zakonima - izjavio je portparol ministarstva domovinske sigurnosti za CNN.

Dolazak Rusa u Gambell na Aljasci uslijedio je nakon poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina na “djelimičnu mobilizaciju” stanovništva, izazivajući egzodus muškaraca u susjedne zemlje Finsku, Gruziju i Mongoliju.

Protesti zbog regrutacije izbili su u regijama s nacionalnim manjinama, a neki vojni uredi za regrutaciju su zapaljeni. Objava mobilizacije također je izazvala antiratne proteste širom Rusije.

 

 

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Peskov: Rusija i Evropa morat će da se dogovore kako će živjeti jedna pokraj druge

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu