Svijet     | 07.10.2022. 08:25 |

Vijeće UN-a za ljudska prava odbilo raspravu o kineskom kršenju ljudskih prava Ujgura

FENA Internet, Foto/ Twitter

ŽENEVA, 7. oktobra (FENA) – Vijeće UN-a za ljudska prava odbacilo je u četvrtak prijedlog zemalja pod zapadnim vodstvom da se održi rasprava o navodnim kineskim kršenjima ljudskih prava Ujgura i ostaih muslimana u Xinjiangu, u pobjedi za Peking dok nastoji da izbjegne dodatna pitanja.

Glasanje - 19 protiv, 17 za, i 11 suzdržanih - predstavlja tek drugi put u 16-godišnjoj istoriji vijeća da je jedan prijedlog odbačen, i analitičari smatraju to naporom da se izbjegne utvrđivanje odgovornosti, zapadni moralni autoritet na polju ljudskih prava i kredibilitet samih Ujedinjenih nacija.

Sjedinjene Države, Kanada i Britanija nalaze se među zemljama koje su podnijele prijedlog.

- Ovo je katastrofa. Ovo je zaista razočaravajuće - izjavio je Dolkun Isa, predsjednik Svjetskog kongresa Ujgura, čija je majka preminula u logoru, a dvojica braće su nestala.

- Nikada nećemo odustati, ali smo istinski razočarani reakcijom muslimanskih zemalja – dodao je.

Katar, Indonezija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Pakistan odbacili su prijedlog, dok se Pakistan pozvao na rizik otuđivanja Kine. Phil Lynch, direktor Međunarodne službe za ljudska prava, nazvao je odbijanje glasanja “sramnim” na Twitteru.

- Pitanja vezana za Xinjiang nisu uopće iz domena ljudskih prava nego su pitanja kontraterorizma, deradikalizacije i anti-separatizma – saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak navečer.

Prijedlog glasanja pokušaj je Sjedinjenih Država i nekih zapadnih zemalja da “iskoriste tijelo UN-a za ljudska prava da se upliću u unutrašnja pitanja Kine - saopćilo je ministarstvo u postu na svom zvaničnom websiteu, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Turk 'užasnut' uništavanjem bolnica u Gazi i masovnim grobnicama u zdravstvenim ustanovama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu