Svijet     | 07.10.2022. 08:25 |

Vijeće UN-a za ljudska prava odbilo raspravu o kineskom kršenju ljudskih prava Ujgura

FENA Internet, Foto/ Twitter

ŽENEVA, 7. oktobra (FENA) – Vijeće UN-a za ljudska prava odbacilo je u četvrtak prijedlog zemalja pod zapadnim vodstvom da se održi rasprava o navodnim kineskim kršenjima ljudskih prava Ujgura i ostaih muslimana u Xinjiangu, u pobjedi za Peking dok nastoji da izbjegne dodatna pitanja.

Glasanje - 19 protiv, 17 za, i 11 suzdržanih - predstavlja tek drugi put u 16-godišnjoj istoriji vijeća da je jedan prijedlog odbačen, i analitičari smatraju to naporom da se izbjegne utvrđivanje odgovornosti, zapadni moralni autoritet na polju ljudskih prava i kredibilitet samih Ujedinjenih nacija.

Sjedinjene Države, Kanada i Britanija nalaze se među zemljama koje su podnijele prijedlog.

- Ovo je katastrofa. Ovo je zaista razočaravajuće - izjavio je Dolkun Isa, predsjednik Svjetskog kongresa Ujgura, čija je majka preminula u logoru, a dvojica braće su nestala.

- Nikada nećemo odustati, ali smo istinski razočarani reakcijom muslimanskih zemalja – dodao je.

Katar, Indonezija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Pakistan odbacili su prijedlog, dok se Pakistan pozvao na rizik otuđivanja Kine. Phil Lynch, direktor Međunarodne službe za ljudska prava, nazvao je odbijanje glasanja “sramnim” na Twitteru.

- Pitanja vezana za Xinjiang nisu uopće iz domena ljudskih prava nego su pitanja kontraterorizma, deradikalizacije i anti-separatizma – saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak navečer.

Prijedlog glasanja pokušaj je Sjedinjenih Država i nekih zapadnih zemalja da “iskoriste tijelo UN-a za ljudska prava da se upliću u unutrašnja pitanja Kine - saopćilo je ministarstvo u postu na svom zvaničnom websiteu, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kina traži da Washington posluša međunarodne pozive za hitnim primirjem u Pojasu Gaze

Peking zatvorio pojedine ceste nakon obilnih snježnih padavina

Wang YI: Kina je spremna da sarađuje s EU na održavanju slobodne trgovine

Promo

Trivan: Uspešnost m:tel-a ključna je za rast cele privrede

Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Otvoren međunarodni javni konkurs NLB Grupe za mlade umjetnike