Bosna i Hercegovina     | 05.10.2022. 13:22 |

ZZJZ najavio preventivne preglede na slabovidnost kod djece u vrtićima

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Zavod za javno zdravstvo FBiH danas je najavio provođenje preventivnih pregleda na slabovidnost kod vrtićke djece od četiri i pet godina u sklopu projekta "Pregledaj - progledaj".

Direktor Zavoda Siniša Skočibušić izjavio je na konferenciji za medije u Sarajevu da će pregledi biti vršeni u vrtićima u Federaciji BiH, kako bi bile poduzete mjere koje bi rezultirale korekcijom vida i otklanjanjem problema u daljnjem životu djece.

- Ovo je pilot program kojim prvi put kojim zasad obuhvaćamo samo vrtićku djecu i nadamo se da ćemo iskustva koja steknemo dogodine dodatno unaprijediti - rekao je Skočibušić.

Pregledi će biti provođeni u određenim terminima u vrtićima u Federaciji BiH u periodu od septembra do decembra 2022., uz primjenu principa dobrovoljnog i informiranog pristanka roditelja/staratelja.

Budući da obuhvat djece institucionalnim predškolskim obrazovanjem u vrtićima za Federaciju BiH iznosi 16 posto, planirano je da u budućnosti tom aktivnošću budu obuhvaćena i djeca koja ne pohađaju vrtiće.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

ZZJZ FBiH predstavlja se na Mostarskom sajmu gospodarstva

Ponovno poskupljuju privatni vrtići u Mostaru

U Ljubuškom Simpozij na temu borbe protiv karcinoma vrata maternice

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta