Bosna i Hercegovina     | 29.09.2022. 21:19 |

Obilježeno 130 godina od osnivanja 'La Benevolencija'

FENA Aida Kovač, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Obilježavanje 130 godina od osnivanja Jevrejskog kulturno prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” održano je večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Kako je rečeno tom prilikom, Jevrejsko kulturno - prosvjetno i humanitarno društvo „La Benevolencija“ osnovano je 1892. godine i pored svih nedaća u svom postojanju i danas egzistira i aktivno učestvuje u društvenim procesima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Između ostalog je rečeno da je mnogo toga što La Benevolencija radi - od kulturnih programa gdje promoviraju mlade umjetnike iz svih oblasti umjetnosti do edukacije o jevrejskim običajima i tradicijama, ali i temama koje se tiču borbe protiv negiranja Holokausta, govora mržnje, antisemitizma, islamofobije i svih drugih ksenofobnih pojava.

U okviru obilježavanja 130 godina od osnivanja Jevrejskog kulturnog prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija u Galeriji Novi Hram u Sarajevu večeras je otvorena izložba fotografija ‘Nedjeljna škola 1992 -2022’, a na dvadesetak panoa prikazan je historijat te škole. 

Istim povodom, za počasnog predsjednika tog društva proglašen je Jakob Finci, koji je obnašao funkciju predsjednika od 1991. do aprila 2022. godine, a za doprinos revitalizaciji Društva, ali i kontinuirani rad na promociji La Benevolencije i svega onoga što to društvo predstavlja. 

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Andrle: Problem za Jevreje ustavna diskriminacija i neimplementacija presuda Europskog suda (VIDEO)

Promo

m:SAT  - televizija dostupna bilo gdje

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!