Sport     | 14.09.2022. 22:55 |

Poljska senzacionalno eliminirala Sloveniju i izborila polufinale Eurobasketa

FENA Haris Dedović, Foto: FIBA

BERLIN, 14. septembra (FENA) - Košarkaška reprezentacija Poljske plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva. Poljaci su u četvrtfinalu Eurobasketa napravili senzaciju i pobijedili branitelja naslova selekciju Slovenije sa 90:87.

Imali su Poljaci u prvom poluvremenu 23 poena prednosti, ali su na kraju slavili u dramatičnoj završnici.

Slovenci su se "probudili" u trećem periodu u kojem su za deset minuta "istopili" razliku te u posljednju dionicu ušli samo sa poenom zaostatka. Serijom na početku četvrte četvrtine Slovenija je došla do potpunog preokreta i povela sa pet poena razlike i činilo se da će upisati pobjedu. No, Poljaci su u posljednjih šest minuta ponovo preuzeli kontrolu te trojkama Slaughtera i Ponitke prave novi preokret.

U posljednju minutu ušlo se sa čak devet poena prednosti za Poljake, koji su zamalo prokockali pobjedu s obzirom na poklonjeni faul i slobodna bacanja Prepeliču, potom trojku Murića te izgubljenu loptu Ponitke i brzi koš Dragića sa tri poena zaostatka 30 sekundi prije kraja.

U posljednjem napadu Poljske Slaughter je promašio šut, a Prepelič je u kontranapadu izgubio loptu u pokušaju da iznudi prekršaj na šutu sa sredine terena. 

Najbolji u selekciji Poljske bio je Ponitka sa triple-double učinkom od 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija, a po 16 poena postigli su Slaughter i Sokolowski.

U selekciji Slovenije Čančar je bio najefikasniji sa 21 poenom, Dragić je postigao 17, a Dončić 14 poena uz 11 skokova.

Poljska će u polufinalu igrati sa Francuskom, koja je danas savladala Italiju nakon produžetka sa 93:85. U drugom polufinalu sastat će se Španija i Njemačka.

Polufinalni mečevi na rasporedu su u petak.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo