Bosna i Hercegovina     | 13.09.2022. 12:22 |

U Potočarima 23. oktobra otvaranje 'Doma za majke Srebrenice'

FENA Kadira Šakić, Foto: MFS-EMMAUS

SREBRENICA, 13. septembra (FENA) -  "Dom za majke Srebrenice“, objekat čije su korisnice prije svega majke Srebrenice i druge starije osobe s područja Podrinja, bit će u Potočarima zvanično otvoren 23. oktobra - potvrdio je Feni pomoćnik direktora Udruženja "HO Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus" Elmedin Škrebo, navodeći da je u toku priprema protokola za zvanično otvaranje.

Projekt je vrijedan 4,5 miliona KM, 50 posto sredstava obezbijedila je Fondacija Proplan iz Holandije, a ostala sredstva su osigurali domaći donatori, kao što su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Rijaset Islamske zajednice, općine iz Turske, Grad Novi Pazar, Općina Ilijaš, Vlada Kantona Sarajevo, neformalna grupa "Ramazanski iftari" i drugi.

Kapacitet smještaja je 84 kreveta u cijelom kompleksu, a za početak će biti oko 30 korisnika.

- Korisnice su prije svega majke Srebrenice i druge stare osobe s područja Podrinja. Raduje nas što imamo i zahtjeve za smještaj osoba koje su rodom iz Podrinja, a žive van Srebrenice. Majke Srebrenice neće imati nikakvu obavezu za plaćanje smještaja, nego ćemo mi iznaći sredstva putem naših donatora. Naš prioritet su majke koje su u Podrinju, a nastojat ćemo da za druge osobe formiramo tržišnu cijenu. Jedna grupa bivših korisnika internatskog smještaja je trenutno na obuci za njegovatelje starih lica i ta grupa će raditi s majkama Srebrenice - istakao je Škrebo.

MFS-EMMAUS je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine s ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo