Bosna i Hercegovina     | 13.09.2022. 11:16 |

BiH deportirala ilegalne migranate iz Maroka

FENA Saopćenje, Foto/ SPC INFO

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Bosna i Hercegovina je nastavila sa deportacijama migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji. Predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH danas su sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo izvršili prisilno udaljenje dva državljanina Maroka.

- Ta lica su prije udaljenja bila smještena pod nadzor u Imigracioni centar Službe, a prisilno udaljenje realizovano je komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Službenici obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima ta lica će pratiti do Maroka, gdje će biti predati nadležnim organima - saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da su, nakon stabiliziranja migrantske situacije u BiH i preuzimanja upravljanja migracijama od nadležnih državnih institucija, naglasak stavili na povratak migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji, počinioce krivičnih djela i osoba koje ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu. Podsjećaju da je ranije započet proces povratka migranata u Pakistan po Sporazumu o readmisiji sa tom državom.

Očekuje se da u narednom periodu to bude kontinuiran proces za što su osigurana finansijska sredstva od partnerskih zemalja i institucija.

Republika Austrija je pružila pomoć u posredovanju za rješenje finansiranja deportacije migranata iz Maroka, a koje su platili međunarodni partneri. Također, u pripremi je i EU-paket predviđen za finansiranje povratka stranih državljana koji ne ispunjavanju uslove za međunarodnu zaštitu.

Također, značajnu podršku BiH pružila je Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform - JCP), posebno kroz obuku pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH koji provode deportacije ilegalnih migranata do zemlje porjekla, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasador Maroka izabran za predsjednika Vijeća za ljudska prava za 2024.

Hrvatska: Uhićena dvojica Uzbekistanca zbog krijumčarenja migranata

Magazinović: Za ubistvo žene kriv je ubica, ali odgovornost što nije spriječeno snose mnogi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu