Bosna i Hercegovina     | 09.09.2022. 11:05 |

UO BHRT - Zakonski i dugoročno rješiti pitanje naplate RTV takse

FENA Saopćenje, Foto/ ilustracija

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Finansijsko poslovanje Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT), uprkos mjerama štednje na svim nivoima i smanjivanju broja uposlenika, je krajnje rizično, ocijenjeno je na sjednici Upravnog odbora BHRT-a. 

Navedeno je da, zbog dugovanja prema BHRT-u po osnovu pripadajućeg prihoda od RTV takse i izvršenih usluga drugim korisnicima, obaveze prema dobavljačima rastu kao što su dugovanja za usluge grijanja, električne energije, dugovanja po osnovu poreza i doprinosa i slično i da su  tu kuću dovela na sami rub opstanka uz prijeteću nelikvidnost.

Ističu da je problem što BHRT ne može naplatiti potraživanja koja premašuju 80 miliona KM, a da bi, ukoliko bi BHRT uspio naplatiti potraživanja od RTV takse, mogao izmiriti sve svoje obaveze.

Nadalje, pojašnjavaju da finansijski problemi nadrastaju mogućnosti samog BHRT-a zbog neprovođenja Zakona o BHRT-u i Zakonu o sistemu javnog RTV emitiranja u BiH, za šta su odgovorne državne i entitetske vlasti.

Upravni odbor uputio je apel za donošenje adekvatnih zakonskih rješenja koja će dugoročno riješiti pitanje naplate RTV takse i stabilnog dugoročnog finansiranja.

- U protivnom, ova kuća koja je osnovana s nakanom da pokriva cijelu BiH, suočit će se s prestankom rada, uprkos činjenici što je reforma javnog RTV servisa jedan od 14 uvjeta za ispunjavanja kriterija za integraciju naše zemlje u EU - saopćeno je iz UO BHRT-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnici Sindikata radnika u BHRT-u upoznali Konakovića s teškim materijalnim položajem radnika

Nikšić: Državna imovina je pitanje države BiH, ako SNSD nastavi uslovljavati, nema dalje razgovora

Posjeta Čovića i Nikšića BHRT-u

Promo

Hemofarm - Dvocifreni rast u godini jubileja

Prvi u BiH – m:tel omogućio plaćanje parkinga u Srbiji putem m:go aplikacije

Putujte bezbrižno uz m:tel roming tarifne opcije