Svijet     | 26.08.2022. 11:59 |

Više od 115.000 radnika britanske Kraljevske pošte stupilo u štrajk

FENA Internet

LONDON, 26. augusta (FENA) – Više od 115.000 radnika britanske Kraljevske pošte u petak su započeli prvi od četiri dana štrajka u sporenju oko plata za koji poštanska služba tvrdi da će vjerovatno izazvati značajne prekide za njene korisnike.

U posljednjem u nizu prekida rada širom zemlje, poštanski radnici traže veće plate u suočavanju s krizom izazvanom povećanim troškovima života i vrtoglavim rastom cijena energije, dok je prognozirano da inflacija poraste na 13 posto u ovoj godini.

- Borit ćemo se veoma žestoko kako bismo dobili povišice plata koje naši članovi zaslužuju – izjavio je generalni direktor sindikata komunikacijskih radnika Dave Ward za Sky News.

Kraljevska pošta tvrdi da je ponudila povišicu plata od 5,5 posto za radnike iz komunikacijskog sektora, najvišu povišicu u posljednjim godinama.

Sindikat, koji je saopćio da je štrajk poštanskih radnika najveća industrijska akcija koju su poduzeli radnici ovog ljeta u Britaniji, osporava to, tvrdeći da je kompanija pružila povišice svojim radnicima od dva posto, i ponudila je dodatnih 1,5 posto zbog mogućih promjena uslova i odredbi rada.

Stoljećima stara britanska poštanska i špediterska služba uputila je izvinjenje korisnicima njenih usluga i saopćila je da je uvela planove za vanredne situacije, i da ne može u potpunosti nadomjestiti svakodnevne dužnosti svog ključnog osoblja.

Kraljevska pošta upozorila je u ovom mjesecu da bi mogla zabilježiti gubitak u poslovanju u Ujedinjenom kraljevstvu u fiskalnoj 2022-23. godini ukoliko se štrajk nastavi. Novi prekidi rada planirani su za 31. august i osmi i deveti septembar.

Izvršni direktor Kraljevske pošte Simon Thompson izjavio je da su firmi potrebne promjene njene radne prakse u odgovoru na činjenicu da se sada isporučuje više paketa nego pisama i da je isporuka paketa veoma konkurentno tržište.

- Kraljevska pošta je kompanija čije postojanje društvo želi, ali, ali su nam potrebne promjene kako bismo napredovali. Želimo plaćati više našem timu. Što je više promjena, više ćemo plaćati - izjavio je Thompson za BBC radio, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Sunak obećao slati tražioce azila u Ruandu u roku od 10 do 12 sedmica

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta