Bosna i Hercegovina     | 24.08.2022. 12:01 |

Skupština ZDK usvojila izmjene i dopune zakona te omogućila isplatu porodiljnih naknada od 1.000 KM

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 24. augusta (FENA) - Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je po hitnom postupku i glasovima svih prisutnih zastupnika Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom ZDK-a, čime su se stekli uslovi za isplatu mjesečnih naknada svim porodiljama u tom kantonu.

Zastupnici Skupštine ZDK, još prije 20 dana, usvojili su rebalans budžeta za 2022. godinu te u sklopu njega i obavezu isplate porodiljnih naknada na mjesečnom nivou od 1.000 KM, a primjena zakona s usvojenim izmjenama počet će od 1. septembra ove godine. Porodiljne naknade bit će isplaćivane svim zaposlenim i nezaposlenim porodiljama u istom iznosu.

- Zakon predviđa da se naknada plaće zaposlenim porodiljama sada utvrđuje u visini od 1.000 KM mjesečno, za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva, što je znatno povoljnije rješenje u odnosu na dosadašnje. Također, da se novčana pomoć ženi-majci koja nije u radnom odnosu ostvaruje u visini od 1.000 KM - najduže 12 mjeseci od dana rođenja djeteta. Prava na naknadu, u skladu sa zakonom, mogu ostvariti sve porodilje koje ranije nisu ispunjavale uslove za ostvarivanje ovog prava - bilo po osnovu imovinskog cenzusa ili zbog neispunjavanja u pogledu radnog staža ili porodilja, jednostavno, nije podnosila zahtjev.

Također su propisani povoljniji uslovi i iznosi za ostvarivanje navedenog prava te omogućeno da u izuzetnim okolnostima - smrti majke, napuštanje djeteta…ovo pravo može ostvariti otac djeteta, ako je prijavljen na evidenciji nadležne službe za zapošljavnaje, što do sada nije bilo regulisano - napomenula je resorna ministrica Azra Sinanović.

Ostvarivanje prava na porodiljsku naknadu iz budžeta ZDK omogućeno je i ženama-povratnicama iz ZDK-a na teritoriju entiteta Republika Srpska, ako je sjedište njenog poslodavca na području ZDK-a, ukoliko isto pravo ne mogu ostvariti u mjestima povratka, a što, napomenula je ministrica Sinanović, nije bilo regulisano dosadašnjim zakonom.

Ministarstvo je, napomenula je, uputilo dopis centrima za socijalni rad i općinskim službama da “pravovremeno organizuju svoje poslovanje i pripreme za zamjenu ovih rješenja”. Dužni su, podvukla je, u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu izmjena i dopuna pomenutog zakona, zamijeniti dosadašnja rješenja novim rješenjima te ih uskladiti sa zakonom. Zaposlenim će se porodiljama, istakla je, vršiti uplata doprinosa u skladu sa zakonom.

- Prijedlog zakona predviđa i uvećanje za 20 posto za svako rođeno dijete majci koja rodi blizance, treće i svako sljedeće dijete - dodala je Sinanović.     

Po skraćenom postupku danas je usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti ZDK.

Skupština je usvojila i Odluku o osnivanju Turističke zajednice ZDK. Ranije ove godine usvojen je Zakon o turizmu ZDK kojim je predviđeno osnivanje Turističke zajednice ZDK te i osnivanje turističkih zajednica u jedinicama lokalne samouprave u općinama i gradovima tog kantona. Vlada ZDK je za formiranje Turističke zajednice ZDK osigurala 100.000 KM.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Počela redovna sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu devet tačaka

Zbog pozitivnog prirodnog priraštaja ŽZH rebalansom uvećava stavku za porodiljne naknade

Neujednačeni iznosi porodiljnih naknada po kantonima u FBiH - analiza

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta