Svijet     | 17.08.2022. 09:52 |

Najveći toplotni talas u Kini u posljednjih 60 godina uzrokovao zatvaranje fabrika

FENA Internet

HONG KONG, 17. augusta (FENA) - Kineska provincija Sichuan naredila je zatvaranje svih fabrika na šest dana kako bi ublažila nestašicu električne energije u regiji u vrijeme kada je toplotni talas pogodio cijelu zemlju.

Sichuan je ključna proizvodna lokacija za industriju poluvodiča i solarnih panela, a smanjenje električne energije će pogoditi fabrike koje pripadaju nekim od najvećih svjetskih kompanija za elektroniku, uključujući dobavljača Apple Foxconn i Intel.

Pokrajina je također kineski centar za rudarstvo litijuma, koji je ključna komponenta baterija za električne automobile i gašenje ovih fabrika bi moglo povećati cijenu sirovina, kažu analitičari.

Kina se suočava sa najžešćim toplotnim talasom u posljednjih šest decenija, s temperaturama koje prelaze 40 stepeni Celzijusa u desetinama gradova, prenosi CNN.

Ekstremne vrućine izazvale su porast potražnje za klimatizacijom u uredima i stanovima, stvarajući pritisak na električnu mrežu. Suša je također oslabila protok vode u rijeci, smanjujući količinu električne energije proizvedene u hidroelektranama.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta