Svijet     | 05.08.2022. 14:37 |

Iran i SAD pokušavaju spasiti nuklearni sporazum u indirektnim razgovorima u Beču

FENA Internet, Foto/ Internet

BEČ, 5. augusta (FENA) - Iran i Sjedinjene Države održali su  indirektne razgovore u Beču u petak, u naporu u posljednji čas da se obnovi nuklearni sporazunm iz 2015., javili su iranski državni mediji.

Slaba su očekivanja u pomake u tim razgovorima. Svaka od strana poziva drugu da učini kiompromis, dok iranski nuklearni program naglo napreduje.

Reuters je, pozivajući se na iranskog i evropskog zvaničnika, javio u junu da je Teheran odustao od zahtjeva da se Revolucionarna garda 'skine' s američke liste sankcija.

Šef iranskog pregovaračkog tima Ali Bagheri Kani insistirao je da Bijela kuča učini kompromis, navodeći u tweetu da bi Sjedinjene Države “trebale pokazati zrelost i odgovornost”.

Dok Iran odbija direktne razgovore sa Sjedinjenim Državama, dilomata EU Enrique Mora posreduje između Bagheri Kanija i  specijalnog američkog izaslanika za Iran Roba Malleya.

Razgovori su propali prvenstveno zbog iranskog zashtjeva da Washington 'skine'  Revolucionarnu gardu s američke liste stranih terorističkih organizacija (FTO). Sjedinjene Države to odbijaju.

Teheran također traži da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odustane od nadzora iranskih nuklearnih aktivnosti, protiveći se prošlogodišnjoj tvrdnji agencije UN-a za nuklearni nadzor da nije pojasnilo "tragove urana na neprijavljenim lokacijama".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Amerika želi 'izgladiti' odnose sa Saudijskom Arabijom

Nove američke sankcije imaju za metu iransku internet cenzuru

Predstavnički dom američkog Kongresa podržao nastavak zaduživanja Vlade SAD-a

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost