Bosna i Hercegovina     | 19.07.2022. 16:23 |

Dodijeljena sredstva organizacijama civilnog društva za osnaživanje žena

FENA Saopćenje, Foto/ Saopćenje

 

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - U okviru projekta“Razvoj programa obuke za članove/članice općinskih/gradskih komisija za ravnopravnost polova u Bosni i Hercegovini“ (2021-2022) koji finansira Evropska unija, a implementiraju ga Udruženje građana Nešto Više i Amica Educa u saradnji s Gender Centrom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Gender centrom Vlade RS dodijeljena su grant sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 KM (97.800 KM) za 20 organizacija iz 15 lokalnih zajednica, saopćeno je iz Udruženja građana Nešto više.

U saopćenju se navodi da se odabrani projekti odnose se na prevenciju, sprečavanje i borbu protiv nasilja nad djevojkama i ženama, naročito onima iz ranjivih i marginaliziranih grupa (osobe s invaliditetom, osobe iz ruralnih područja, pripadnice manjinskih zajednica s posebnim fokusom na romsku populaciju i sl.) i koji su u skladu s Gender akcijskim planom Bosne i Hercegovine.

Lokalne zajednice obuhvaćene ovim projektom su Bosanska Krupa, Busovača, Derventa, Goražde, Ilidža, Kalesija, Kalinovik, Jajce, Laktaši, Mostar, Nevesinje, Kostajnica, Novo Sarajevo, Prijedor, Prnjavor, Šamac, Tešanj, Teslić, Tuzla i Vlasenica a bavit će se rješavanjem konkretnih problema poput sprečavanja nasilja baziranog na spolu jačanju ženskog aktivizma, osnaživanja žena kroz ekonomiju, sport i edukacije, te podrškom i radom s majkama djece s invaliditetom.

Duško Cvjetinović, sekretar Udruženja građana Nešto Više uime ove organizacije čestitao je predstavnicima udruženja koji su potpisali ugovore, te istakao kako se nada da će na ovaj način više organizacija u BiH biti aktivno u polju borbe za ravnopravnost spolova i da će napraviti bazu za ostvarivanje napretka u ovoj oblasti u budućnosti.

Desanka Nikolić, predsjednica udruženja žena „Podrinje“ iz Vlasenice kaže da su u ovom projektu planirali rad sa ženama koje su trpile nasilje u porodici.

-Aktivnosti će nam biti predavanja o rodnoj ravnopravnosti, muško ženskim odnosima, nasilju u porodici, predavanje će biti ciljana prema ženama iz ruralnih područja koje nisu upoznate sa svojim pravima i mogućnostima zaštite. Mi već u našem udruženju radimo pružanje pravne pomoći ženama koje su pretrpjele nasilje i koje su već u postupku razvoda braka i ovim projektom to planiramo i nastaviti - kazala je Nikolić.

Predstavnik OFK Sloboda Tuzla Nermin Alibašić, kaže kako će njihov kolektiv pomoći osnaživanju žena kroz sportske aktivnosti.

-Mi smo sportski kolektiv pa će naše aktivnosti biti usmjerene više prema sportu, prema usavršavanja a među njima je i sportski turnir za ženske selekcije - kazao je Alibašić.

Cilj projekta je jačanje uloge i položaja žena u političkim, socijalnim i ekonomskim procesima i podrška lokalnim partnerstvima u uspostavljanju efikasnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u lokalnim zajednicama u BiH. Kroz projekat će se uspostaviti funkcionalna operativna struktura unutar lokalnih samouprava koja će podržavati promociju i zagovaranje ženskih prava, posebno onih koje žive u ruralnim područjima; Jačati kapacitete lokalnih zainteresovanih strana, javnog i civilnog sektora, da efikasno sprovode agendu za osnovna ljudska prava sa posebnim fokusom na žene iz osjetljivih kategorija (žene sa invaliditetom, manjine, pripadnice LGBT zajednice); Razviti model za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnim zajednicama, koji se može preslikati u druge BH lokalne zajednice, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'