Bosna i Hercegovina     | 01.07.2022. 16:50 |

Hadžić: Hadžije iz BiH klanjale džuma namaz u Haremi-šerifu

FENA Saopćenje, Foto/ wikipedia

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Šef Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Dževad Hadžić izjavio je za Agenciju MINA da su danas, prvog dana boravka u Mekki, hadžije iz Bosne i Hercegovine klanjale džuma-namaz u Haremi-šerifu.

Dodao je da su hadžije sinoć u tri grupe stigle u Mekku, te su nakon smještaja u hotele svaka grupa sa vodičem otišla obaviti umru.

- Mogu kazati da su sve hadžije dobro i zdravo. Imamo nekih sitnih prehlada, ali sve je to zanemarivo. Atmosfera je jako dobra. Raspoloženje je izuzetno lijepo, tako da nemamo nekih većih problema. Pomalo se navikavamo na boravak u Mekki. Imamo nekoliko dana na raspolaganju i sve ćemo hadžije pripremiti za ono što predstoji, a to je obavljanje hadža - istaknuo je Hadžić.

Mujaga-ef. Delić, imam u džematu Trnopolje, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kozarac već treći put dolazi na hadž.

- Ove godine obavljam hadž kao bedel za moju hadžinicu Garibović Admiru. Utisci su svaki put nešto posebno, nešto što svaki čovjek treba da doživi i da osjeti. Zahvalio bih, prije svega, na fenomenalnoj organizaciji, od prijema, pa do hotela i samih vodiča, koji odrađuju tako lijep i dobar posao za naše hadžije - kazao je Delić.

Nihad Ahmetović, drugi imam Čaršijske džamije u Prozoru i predsjednik Okružnog odbora Ilmijje Mostar je, također, veoma zadovoljan ovogodišnjom organizacijom hadža, posebno izdvojivši blizinu hotela u Medini i Mekki.

Safet Dervić, nastavnik razredne nastave iz Bužima, prvi je put na hadžu.

- Prvi put sam na hadžu sa svojom hanumom. Teško je reći prve dojmove u nekoliko rečenica, ali evo ja ću reći u jednoj - divno, krasno, prekrasno. Zahvalio bih Islamskoj zajednici na organizaciji, vodičima koji su zaista strpljivi, zahvalio bih našim hadžijama na divnom ponašanju i, naravno, zahvalio bih porodici na podršci. Preporučio bih svima da dođu. Ovdje se duša skupi u zrno tišine i samo šuti. Šuti i zikri - kazao je Dervić, prenosi MINA.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Islamska zajednica i Human Appeal: Pomoć za stotinu porodica

Otvorena izložba 'Mostarski haremi u vremenu devastacije 1878.-1992.' Ahmeta Kurta

Milanović i Erdogan na otvorenju Islamskog kulturnog centra u Sisku

Promo

U m:tel ponudi: Vrhunski Galaxy preklopni telefoni sa pametnim satom na poklon

NLB Banka Sarajevo sa partnerima obilježila 40. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

Aktivan doprinos održivosti i očuvanju okoliša-Električni automobili u voznom parku Sparkasse banke