Ekonomija     | 29.06.2022. 16:51 |

EBRD, EU i ProCredit podržavaju digitalizaciju malih i srednjih preduzeća u BiH

FENA Saopćenje, Foto/

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i ProCredit banka u Bosni i Hercegovini potpisale su danas ugovor o kreditnoj liniji od 5 miliona eura, za koju je Evropska unija osigurala bespovratna sredstva, namijenjenih lokalnim malim i srednjim preduzećima (MSP), a u okviru nedavno pokrenutog programa „Go Digital“ u Bosni i Hercegovini. 

Sredstva će biti dostupna preduzećima za ulaganja u digitalizaciju svog poslovanja i u cilju poboljšanja produktivnosti, operativne efikasnosti i otpornosti.

Mala i srednja preduzeća će moći da konkurišu za sredstva za ulaganje u hardver i softver za različite projekte digitalne transformacije u oblasti digitalne komunikacije, informacione i IT bezbjednosti, digitalno upravljanje i digitalizaciju proizvodnih procesa i usluga.

Cilj je potaknuti digitalnu transformaciju MSP i učiniti ih konkurentnijim na tržištima Evropske unije (EU) i usklađenim sa standardima koje zahtjevaju EU direktive.

Osim kredita, mala i srednja preduzeća će moći dobiti i subvencije u vrijednosti do 15 posto ukupnog iznosa kredita. Ove poticaje finansira EU.

- Zadovoljstvo nam je da zajedno sa ProCredit bankom potpisujemo prvu specijalizovanu kreditnu liniju za digitalizaciju u okviru našeg programa 'Go Digital' u Bosni i Hercegovini. Mnoga mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini još uvijek imaju dug put da sustignu svoje kolege u zapadnoj Evropi. Brža digitalizacija i digitalna integracija poboljšat će njihovu konkurentnost i efikasnost i pomoći rastu zemlje - kazala je Manuela Nesl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu. 

Predsjednik Uprave ProCredit Bank d.d. Sarajevo Amir Salkanović ističe da je ono što je bitno jeste da mala i srednja preduzeća kontinuirano pokazuju agilnost i sposobnost da se pozicioniraju na lokalnom, regionalnom i evropskom tržištu.

- Siguran sam da menadžeri kompanija prepoznaju šta ih čini jačim, efikasnijim i otpornijim, te da je digitalizacija, sa elementima energetske efikasnosti i proizvodnje čiste energije za vlastite potrebe, visoko na njihovoj agendi. S tim u vezi smatram da će kreditna linija 'Go Digital', sa grantom kao dijelom kreditnog aranžmana, djelovati motivirajuće za investicije i dalje unapređenje najproduktivnijeg i najvažnijeg dijela naše ekonomije. U konačnici, iznimno smo sretni što sa EBRD-om otvaramo još jedno inovativno poglavlje - kazao je  Salkanović.

EBRD je osigurala 40 miliona eura kredita za zajednički program EBRD-a i EU „Go Digital“ u Bosni i Hercegovini, dok je EU osigurala bespovratna sredstva od devet miliona eura za poticajna sredstva, savjetodavne usluge i tehničku pomoć programa. Program će biti popraćen aktivnostima njemačkog Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), koje će sarađivati ​​s vladom i interesnim stranama kako bi pomoglo u izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u Bosni i Hercegovini, uključujući digitalne inovacijske HUB-ove, u skladu s EU najboljim praksama.

Program direktno doprinosi Digitalnoj agendi Evropske komisije za zapadni Balkan, koja ima za cilj da podrži tranziciju privatnog sektora i pomogne preduzećima da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije privrede.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

'Eko Dvogled':Trasa autoceste na Koridoru Vc južno od Mostara nije u skladu sa standardima EBRD-a

Potpisan Sporazum o kreditu EBRD-a za izgradnju autoputa na Koridoru Vc (VIDEO)

Nikšić s predstavnicima EBRD-a: Putna infrastruktura je preduslov za nove investicije

Promo

Otvoren međunarodni javni konkurs NLB Grupe za mlade umjetnike

iPhone uređaji po sniženim cijenama u m:tel-u, popust i do 90 KM

U m:tel ponudi: Vrhunski Galaxy preklopni telefoni sa pametnim satom na poklon