Kultura     | 27.06.2022. 20:58 |

U Sarajevu upriličen klavirski recital Napretkovog stipendiste Ivana Perkovića

FENA Darinka Mitrović, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - U Domu Oružanih snaga u Sarajevu večeras je upriličen koncert- klavirski recital Ivana Perkovića, jednog od bivših stipendista Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak.

Recital pijaniste Perkovića organizovan je u godini u kojoj HKD Napredak slavi svoj veliki jubilej, 120. godina od utemeljenja Društva, odnosno godini u kojoj Društvo bogatim kulturnim sadržajem i manifestacijama slavi vrijedan i predan rad, slijedeći svoju humanu misiju.

Na programu su bila djela D. Scarlattija, W.A. Mozarta, C. Debussyja, F.Liszta, S. Prokofieva i O. Messiaena.

Perković je rođen u maju 1995. godine u Sarajevu gdje je završio Osnovnu muzičku školu „Mladen Pozajić“ u klasi prof. Dženane Hadžisadiković i to kao učenik generacije na odsjeku klavir. Svoje školovanje nastavio je u Srednjoj muzičkoj školi na odsjeku za klavir u klasi prof. Angeline Bojović-Pap, te maturira u klasi prof. Senke Hasanagić. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. Nihada Kreče.

Dobitnik je priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu i proglašen najboljim studentom I. ciklusa studija Muzičke akademije u Sarajevu, te je trećerangirani student  Univerziteta u Sarajevu s prosjekom ocjena 9,96 po završetku I. ciklusa studija.  Tokom školovanja bio je stipendista Sarajevskog kantona kao talentirani učenik za postignute izvanredne rezultate, stipendista Republike Hrvatske, stipendista općine Novo Sarajevo i stipendista HKD „Napredak“. Od Federalnog ministarstva za obrazovanje i znanost nagrađen je kao najbolji student Muzičke akademije u akademskoj 2016./2017.godini.

U toku školovanja osvojio je osam prvih nagrada na federalnim i međunarodnim natjecanjima u disciplinama klavir solo, klavir četveroručno i kamerna glazba. Tokom školovanja svirao je na mnogim koncertima od kojeg se izdvaja koncert otvaranja Sarajevske zime sa Sarajevskom filharmonijom 2017. godine.

Usavršavao se na seminarima i masterclassima kod eminentnih profesora i pedagoga: Boris Kraljević, Jokut Mihailovič, Vladimir Bočkarjov, Aleksandar Serdar, Ida Gamulin,Đuro Tikvica, Rita Kinka, Ruben Dalibaltayan, Massimo Gon, Stijn De Cock, Philippe Devaux.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Napredak organizira Tečaj copywritinga i SEO copywritinga

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom