Bosna i Hercegovina     | 14.06.2022. 12:57 |

Počeo projekt podrške civilnom društvu 'Smart Balkan' vrijedan 17 miliona eura

FENA Kanita Aliagić, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Regionalni projekt “Smart Balkan - Civilno društvo za povezan zapadni Balkan” predstavljen je danas na konferenciji u Sarajevu, a u fokusu je perspektiva stabilnosti i sigurnosti u regiji zapadnog Balkana, kao i dobro upravljanje. Projekt finansira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške grantom od 17 miliona eura.

Projekt doprinosi jačanju participativnih demokratija i euroatlantskih integracija na zapadnom Balkanu osnaživanjem organizacija civilnog društva (OCD) i mreža OCD za snažniju i aktivniju ulogu u stvaranju mirnih i inkluzivnih društava za održiv razvoj u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Direktorica Centra za promociju civilnog društva (CPCD) Aida Daguda je kazala da projekt podržava Norveška sa iznosom od 34 miliona KM, za šest država zapadnog Balkana: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Albanija i Kosovo. Projekt vode lokalne nevladine organizacije i trajat će četiri godine.

- U okviru projekta podržat ćemo jači i aktivniji odgovor organizacija civilnog društva na sve teže stanje u regionu. Uz sve političke pritiske, koronu, sigurnosnu situaciju u svijetu i regiji, jako teško je djelovati 'normalno'. Stoga, shvatili smo da civilno društvo mora doprinijeti boljem upravljanju i boljoj stabilnosti i sigurnosti u regiji - rekla je Daguda.

CPCD je vođa projekta, a partneri su iz Sjeverne Makedonije - Center for Research and Policy (CRPM) i Albanije – Institute for Democracy and Mediation (IDM) uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Kravljevine Norveške.

- Imamo bazičnu infrastrukturu od tri ogranizacije i najveći dio projekta je podjela grantova drugim organizacijama - kazala je ona.

Smatra da organizacije civilnog društva treba da budu agilnije, te je bitno umrežavanje jer, kako je navela, prošla su vremena kada se govorilo o konkurenciji među organizacijama.

- Sada dolazi u obzir samo saradnja i to ne samo saradnja između organizacija civilnog društva, nego saradanja i sa vlastima, medijima, biznis sektorom. Svi moramo sarađivati zajedno da bismo ovu situaciju prošli kako treba - poručila je Daguda.

Otopravnica poslova u ambasadi Kraljevine Norveške u BiH Siri Andersen izrazila je zadovoljstvo što su partneri iz BiH i regiona uspjeli aplicirati za projekt.

To je, istakla je ona, najveći projekt podrške civilnog društva u regionu, jer oni doprinose procesu reforme i promjena u društvu. Smatra da se demokratski procesi ne mogu odvijati bez učešća civilnog društva, slobodnih medija, kako u BiH tako i regiji.

Menadžerica projekta “Smart Balkan” CPCD-a Dajana Cvjetković je navela kako su organizacije civilnog društva prvi partner projekta, a CPCD radi na jačanju uloge ciilnog društva, ali i njihovih kapaciteta. Organizacije iz cijele regije mogu aplicirati na sedam ponuđenih grantova.

- Bit će dovoljno novca za kvalitetne, inovativne projekte, u oblasti sigurnosti i stabilnosti i dobrog upravljanja. Organizacije civilnih društava u skladu s potrebama građana BiH i regije mogu kreirati ideje koje će doprinijeti pravim promjenama - kazala je Cvjetković

Prvi javni poziv organizacijama civilnog društva za apliciranje projekata bit će otvoren 30. juna ove godine.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Održana regionalna diskusija o nasilju i prijetnji u online prostoru u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

Promo

Hemofarm u Banjoj Luci predstavio 'Stada Expo' multimedijalnu platformu

m:tel na druženju sa studentima Fakulteta elektrotehnike u Tuzli

S digitalnim nomadima iz Hrvatske zakoračite u svijet web developmenta