Ekonomija     | 05.06.2022. 09:55 |

'Otključavanje okusa Brača' kao primjer novog pristupa gastronomskom turizmu na Jadranu

FENA Dejan Jazvić, Foto:

SUPETAR, 5. lipnja (FENA) – Hrvatska očekuje iznimno uspješnu turističku sezonu, a jedan od glavnih aduta i ovog ljeta su brojni otoci, uključujući Brač. Osim standardne ponude, sve više pozornosti posvećuje se i bogatoj gastronomskoj ponudi najvećeg otoka Dalmacije i trećeg najvećeg otoka Jadranskog mora, pa je Turistička zajednica grada Supetra u suradnji s Klubom Gastronaut pokrenula projekt „Otključavanje okusa Brača“.

Cilj je afirmirati tradicionalna bračka jela koja su danas u ponudi brojnih restorana na otoku. Brač je, inače, poznat po janjetini, siru, maslinama i maslinovom ulju vrhunske kvalitete, bračkom vareniku, posebnim kolačima i naravno po ribi, rakovima i školjkama iz mora koje okružuje otok. Većina turista dolazi na otok Brač trajektima u Supetar, a u tamošnjim restoranima, kako ističu organizatori, otključavaju se autentični okusi bračkih namirnica i tradicionalnih jela. Speficičnost otoka je što među lokalnim vinarima i ugostiteljima dominiraju mladi poduzetnici koji očito donose novu kvalitetu bračkom turizmu.

-Suvremeni turist želi destinaciju osjetiti u svakom smislu, doživjeti taj prostor. A hrana je tu itekako važna. Odlučili smo koristiti krilaticu „ključ okusa“, jer je Supetar prvo mjesto na koje se dolazi trajektom iz Splita, a ima obilježja koja ga odvajaju od svih susjednih turističkih odredišta na Jadranu. Posebno u gastronomiji. Veseli me kako su lokalni ugostitelji povezali kulinarsku tradiciju ovog kraja s modernim trendovima u gastronomiji. Sve te delicije na određeni način pričaju i priču o povijesti Brača i sigurna sam da će to itekako privući turiste, ističe voditeljica projekta Karin Mimica.

Suorganizatori projekta su konoba Kala, Muzej uja, konoba Kod Tonča, konoba Štorija, konoba Vinotoka, restoran & sushi bar Chopstix, restoran Otok, hotela Osam, bistro Bonaca, a partneri Waterman Svpetrvs Resort, vinarija Senjković i vinarija Stina. Ovoliki interes ugostitelja i turističkih djelatnika na Braču samo pokazuje da su i oni shvatili potencijale i priliku koju gastronomska ponuda može donijeti razvoju turizma na otoku.

A ta ponuda je doista bogata za jedan tako mali prostor kao što je otok Brač.

Bračka janjetina na špicu, hobotnica ispod peke, janjeći rižot s varenikom, bračka torta, odrezak jadranske tune s pečenim bračkim povrćem, pohana bračka janjetina na pariški način, sorbet od domaćeg bračkog limuna, samo su neki od specijaliteta koji se skoro isključivo spravljaju od lokalnih proizvoda. Naime, ugostiteljska praksa na Braču je da se u kuhinji koristi što je moguće više domaćih sastojaka, od bračke janjetine, preko vrhunskog maslinovog ulja do bračkog sira, povrća i mediteranskih začina.

U Supetru su čak i azijsku kuhinju prilagodili bračkim proizvodima pa je tako otvoren restoran & sushi bar u kojem se, između ostalog, služi tartar od jadranske tune, te otočna rolica sa svježim lokalnim namirnicama i azijskim tvistom. Također, mladi ugostitelji na ovom otoku nude i futurističku kuhinju zasnovanu na bračkoj tradiciji pa je tako moguće probati carpaccio od bijele ribe, raviole ili krem brudet na potpuno novi način.

Bračani su posebno ponosni na jelo koje je upisano na listu zaštićenih nematerijalnih dobara - brački vitalac (jelo od janjećih ili kozlećih iznutrica). Također, obvezni dio gastronomske ponude je bračka torta hrapoćuša. Sve to, naravno, uz janjetinu koju nazivaju kraljcom bračke gastronomije.

Brač je s milijun stabala masline i vodeći proizvođač maslinovog ulja u Hrvatskoj, a o bogatoj tradiciji proizvodnje svjedoči jedinstvenu muzej ulja u naselju Škrip, gdje se uz degustaciju može doznati sve o 160 godina dugoj tradiciji proizvodnje ulja u obitelji Krstulović. Bračko maslinovo ulje dobilo je i oznaku izvornosti na razini Europske unije. Maslinovo ulje je poznato skoro kao i brački kamen koji se stoljećima izvozio s ovog otoka i od kojeg je sagrađena slavna Dioklecijanova palača u Splitu te zgrade parlamenata u Beču i Budimpešti.  

Na Braču se proizvode i vrhunska vina u vinarijama Stina, Senjković i drugima, a zanimljivo je da neka od njih sazrijevaju u bosanskim, odnosno bačvama, od bosanskog hrasta koje se prave na zapadu Bosne i Hercegovine.

Interes turista za odmor na Braču sve je veći. Uz klasičnu hotelsku i ponudu privatnih apartmana, sve su traženiji all inclusive odmori kakve nudi Waterman Svpetrvs Resort u Supetru, ali i posebni hoteli za odrasle, a takva su na Braču otvorena već dva.

-Osim lijepih raznolikih plaža, na Braču su 24 naselja koja vrijedi istražiti. Zahvaljujući trajektnim vezama sa Splitom, ali i Makarskom, vrlo smo dostupni turistima. Puno je toga što vrijedi vidjeti, uključujući klesarsku školu u Pućišćima koja je tek jedna od tri škole u svijetu u kojoj se podučavaju ručne tehnike obrade kamena, kao i pustinja Blaca, glagoljaški samostan u stijeni nastao u 16. stoljeću. Tu je i Zmajeva špilja iz staroslavenskih vremena i puno drugih mjesta za posjetiti, ističe direktor Turističke zajednice grada Supetra Ivan Cvitanić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'