Svijet     | 21.05.2022. 13:28 |

Ukrajinski ambasador: Poljskoj potrebne milijarde eura iz EU za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine

FENA Internet, Foto/ Hina

VARŠAVA, 21. maja (FENA) - Ukrajinski ambasador u Poljskoj izjavio je da je njegova zenlja zahvalna za dobrodošlicu koju su Poljaci pružili ukrajinskim izbjeglicama, ali je dodao kako se nada da će Evropska unija osigurati milijarde eura za Poljsku kako pomoć Ukrajini ne bi bila “na račun poljskog naroda”.

Ambasador Andrij Deščicja izjavio je da se, iako nije bilo nikakvih socijalnih nemira u tri mjeseca otkako Ukrajinci prelaze preko granice u Poljsku u potrazi za sigurnošću, brine da bi se napetosti mogle pojaviti u budućnosti, uzimajući u obzir veliki obim poljske pomoći.

- Zabrinut sam jer ne vidim limite ove gostoljubivosti, koliko je gostoljubiv poljski narod. To je srdačna i zdrava dobrodošlica. Koliko dugo ih oni, međutim, mogu prihvatati? Oni uviđaju da postoje neki limiti - izjavio je on u intervjuu za Associated Press.

Rješenje je, po njegovim riječima, da EU oslobodi milijarde eura iz fonda za oporavak ekonomije od posljedica pandemije. To bi također donijelo olakšanje velikom broju Ukrajinaca koji su nezadovoljni dugačkim prisilnim boravkom u Poljskoj, tvrdi on.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana