Svijet     | 20.05.2022. 19:38 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Francusko predsjedništvo objavilo novi sastav vlade

FENA Internet

PARIZ, 20. maja (FENA) - Fransucki predsjednik Emmanuel Macron zadržao je svoje ministre finansija i unutrašnjih poslova, i imenovao je ženu na čelo francuskog ministarstva vanjskih poslova, restruktuirajući vladu uoči parlamentarnih izbora narednog mjeseca.

Nakon reizbora u aprilu, kada se krajnja desnica najbliže primakla predsjedničkom položaju, centrista Macron obećao je vladati Francuskom “na drugačiji način” od svog prvog mandata tokom koga se fokusirao na ekonomske reforme koje su ostavile nepovezanim veći dio izbornog tijela.

Suočen prvo s COVID-19 i sada s divljajućom inflacijom koji su poništili neke od teško ostvarenih pomaka zahvaljujući tim reformama, on sada treba da uvjeri glasače da će odgovoriti na njihove frustracije tokom junskih parlamentarnih izbora.

Tri navedene nominacije - plus Macronovog lojaliste Marca Fesneaua za novog ministra poljoprivrede – sugeriraju da se predsjednik nije opredijelio za kompletnu reformu svog čelništva iako žene u u vladi igraju sve bitniju ulogu.

Zadržavajući svoje portfelje finansija i unutrašnjih poslova, Bruno Le Maire i Gerald Darmanin, njima će se pridružiti Catherine Colonna kao ministrica vanjskih poslova, objavilo je francusko predsjedništvo.

Sve troje političari su desnog centra.

Colonna je trenutno francuska ambasadorica u Britaniji i bivša je glasnogovornica pokojnog predsjednika Jacquesa Chiraca.

Agnes Pannier-Runacher promoviorana je u ministricu energetike. Ona će imati zadatak da oživi francuski zastarjeli nuklearni sektor obnovljivom energijom, istovremeno oblikujući francuski odgovor na gasnu krizu i baveći se bijesom građana zbog visokih cijena energenata.

Macron je u ponedjeljak imenovao Elisabeth Borne za novu premijerku. Ljevici naklonjena karijerna tehnokratkinja služila je i u njegovim ranijim vladama, od kojih joj je posljednja funkcija bila kao ministrice rada prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom