Svijet

Poljski zastupnici postigli kompromis o reformi pravosuđa

Internet, Twitter

VARŠAVA, 20. maja (FENA) - Zastupnici poljske vladajuće koalicije složili su se s reformama pravosuđa za koje vlada kaže da će deblokirati milijarde eura finansiranja Evropske unije, kako bi pomogli ekonomiji koja se bori s posljedicama pandemije i rata u Ukrajini. 

Više od 35 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova za oporavak od COVID-a stavljeno je na čekanje zbog spora s Bruxellesom oko vladavine prava, ali Varšava je rekla da je postigla dogovor o uslovima za deblokiranje sredstava i očekuje odobrenje EU-a u narednih nekoliko dana, javlja Reuters.

Za to je ključan prijedlog zakona o reformi pravosuđa koji je dogovoren u četvrtak.

Zastupnici koji su raspravljali o nacrtu u parlamentarnoj komisiji uzeli su prijedloge predsjednika Andrzeja Dude kao temelj reformi, ali konzervativna stranka Ujedinjena Poljska, koja je mlađi partner u vladi, usprotivila se testu nepristranosti sudaca koji bi mogao paralizirati sistem.

Prema amandmanima dogovorenim u četvrtak, uklonjen je članak koji bi omogućio naknadno pobijanje već izrečenih presuda na temelju nepristranosti, izvijestila je državna novinska agencija PAP.

Odredbe za provjeru nepristrasnosti sudaca u nedovršenim predmetima ostale su u prijedlogu zakona.

Preambula koja se odnosi na primat poljskog ustava nad normama koje su uspostavile međunarodne organizacije kao što je EU također je dodana kao rezultat amandmana Ujedinjene Poljske.

(FENA) H. D.
Vezane vijesti