Kultura     | 20.05.2022. 09:19 |

Sutra evropska konferencija o univerzalnoj standardizaciji prakticiranja hidžame

FENA Kanita Aliagić,

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Evropska konferencija o hidžami, koja će 21. maja ove godine biti održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu pod nazivom “Univerzalna standardizacija prakticiranja hidžame”, okupit će medicinske stručnjake, doktore i profesore s medicinskih univerziteta iz regije, Evrope i Azije koji će pružiti medicinske stručne radove o efikasnosti hidžame.

Prvi evropski simpozij o hidžami održan je prije 16 godina, a učesnici su, postavljajući naučne temelje hidžame, široj akademskoj javnosti prezentirali zdravstvene aspekte koje hidžama ima za preventivu i očuvanje zdravlja.

Kao specijalista neurohirurgije, dr. Merim Omerhodžić se proteklih 16 godina posvetio afirmaciji i popularizaciji te medicinske metode, te su je, s medicinskim profesionalcima, približili kao efikasnu i učinkovitu.

Osnovali su Međunarodno udruženje za izučavanje hidžame, čiji je suosnivač i dr. Omerhodžić zajedno sa univerzitetskim profesorima medicinskih fakulteta iz Egipta, Saudijske Arabije, Turske i Velike Britanije.

Stoga je radna grupa Međunarodnog udruženja za izučavanje hidžame odlučila da organizuje međunarodni naučni skup, a vrhunski stručnjaci su izrazili želju da taj događaj bude organiziran u Sarajevu.

Na naučnoj konferenciji 21. maja će profesori s univerziteta medicinskih nauka Suleyman Ersoy iz Turske, Mohamed Reda Awad i Mohamed Youssef Seleem iz Egipta, Hussein Nag Pain Ujedinjenog Kraljevstva, te profesori iz Saudijske Arabije, država regije i BiH, pružiti medicinski dokazane stručne radove o efikasnosti te metode.

Organizator 2. Evropske konferencije o hidžami je Udruženja Zdravlje Bosne i International Group for Studying Hijama uz suorganizaciju Udruženja Integrativne medicine u BiH.

Tokom trajanja naučnog skupa, od 21. do 23. maja bit će organizirana i edukacija za doktore medicine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo