Svijet     | 12.05.2022. 15:21 |

Iran uhapsio dvoje francuskih državljana, Francuska traži hitno oslobađanje

FENA Internet

PARIZ, 12. maja (FENA) - Francuska je saopćila u četvrtak da je dvoje njenih građana uhapšeno u Iranu i zatražila je njihovo trenutno oslobađanje.

- Francuska vlada osuđuje to neosnovano hapšenje. Ona poziva na trenutno oslobađanje francuskih državljana - navodi ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Iransko ministarstvo obavještajnih službi saopćilo je u srijedu da je uhapšeno dvoje Evropljana zbog navodnog “poticanja na nesigurnost” u Islamskoj Republici, ali nije objavilo njihovu nacionalnost.

Christophe Lalande, savezni sekretar francuskog sindikata prosvjete FNEC FP-FO, ranije je izjavio Reutersu kako sumnja da su jedna od njegovih članica i njen suprug koji su nestali tokom odmora u Iranu, uhapšeni.

-Iako nema apsolutne sigurnosti, postoji snažan nagovještaj da je ona uhapšena - izjavio je Lalande o svojoj kolegici, dodajući da se ona trebala vratiti u Francusku u ovoj sedmici.

Uhapšeni bračni par optužen je za “organiziranje haosa i društvenih nemira u cilju destabliziranja Irana, u dosluhu sa stranim obavještajnim službama”, navodi iranska državna televizija saopćenje ministarstva obavještajnih službi.

Hapšenja se podudaraju s posjetom Teheranu koordinatora EU u iranskim nuklearnim razgovorima, Enriquea Morae, koji se sastaje e s iranskim kolegom Ali Bagheri Kanijem, prenose iranski mediji.

Još dvoje francuskih državljana su u zatvoru u Iranu pod optužbama za kršenje nacionalne sigurnosti za koje njihovi advokati tvrde da su politički motivirani.

Grupe za ljudska prava optužuju Iran koristi takva hapšenja da pokušava iznuditi ustupke od drugih zemalja kroz takva hapšenja. Iran je u više navrata odbacivao takve optužbe.
Zapadne sile dugo su tražile da Teheran oslobodi njihove građane, za koje navode da su politički zatvorenici, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta